Hlavní obsah

Festivalový most ve Varech má už dočasnou náhradu, začne jeho demolice

Foto: Pixabay.com

Karlovy Vary.

Reklama

Vedle Festivalového mostu u karlovarského hotelu Pupp už stojí provizorní přemostění říčky Teplá, které bude sloužit po dobu stavby nového mostu. Demolice Festivalového mostu, který je v havarijním stavu, začne příští týden.

Článek

„Do konce roku by jej měl nahradit nový most. Město za něj zaplatí 26 milionů korun bez DPH. Po dobu stavby bude jedinou přístupovou cestou k hotelu Thermal provizorní most,“ řekl stavbyvedoucí Petr Popsimov ze společnosti Strabag.

„Od 3. srpna se spustí doprava na provizorní most, takže se zaktivuje dopravní opatření, které uzavře současný most. Začneme hned odfrézováním vozovky a demolicí svršku a zábradlí a do konce srpna bychom byli rádi, kdyby se nám podařilo demontovat starý most. Nový most je koncipován tak, aby byl co nejjednodušší. Nosná konstrukce je z prefabrikovaných betonových nosníků v délce asi 18 metrů, přičemž celá délka mostu je zhruba 20 metrů. Šířka bude asi 14 metrů. Vozovka zůstane v parametrech, jaké jsou, ale částečně se rozšíří chodníky,“ uvedl Popsimov.

Nový most bude sice konstrukčně jednoduchý, ale vzhledem by měl zapadat do okolního prostředí. Náměstek primátorky Karlových Varů Petr Bursík (ODS) uvedl, že povrch mostu bude vydlážděn, přičemž dlažba bude odlišná pro chodníky a vozovku, které budou od sebe odděleny jen odvodňovacím pruhem. Mezi chodníkem a vozovkou tak už nebude výškový rozdíl. Podobně i zábradlí nového mostu bude podobné, jako u nedávno dokončené Goethovy lávky, stojící nedaleko.

Zatímco provizorní most bude po dobu stavby sloužit jen pro auta, chodci budou moci využít Goethovu lávku nebo lávku přímo naproti hotelu Pupp. Zatím ale není jasné, jestli po provizorním mostu budou moci jezdit i autobusy. Konstrukce přemostění by je sice unesla, ale vjezd na provizorní most je v místě, kde zároveň pokračuje rekonstrukce Císařských lázní. Bude se proto muset nejprve vyzkoušet, jestli je reálné, aby se zde velký autobus vytočil.

Reklama

Související témata:

Doporučované