Hlavní obsah

Karlovarský kraj bude jednat o vzniku onkologického centra, dosud v kraji chybí

Foto: FN Motol, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj bude jednat se zástupci ministerstva zdravotnictví o vzniku Komplexního onkologického centra (KOC). Kraj jako jediný nemá plnohodnotné onkologické centrum, pacienti musí jezdit do ostatních regionů.

Článek

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) řekl, že jednání je naplánované na začátek května. Kraj usiluje o komplexní onkologii již několik let. Záměrem je nyní vybudovat ho v rámci přestavby v karlovarské nemocnici.

„Diskutovat bychom měli o záměru samotném i o umístění centra,“ řekl hejtman s tím, že poté bude informovat veřejnost.

Karlovarský kraj disponuje pouze onkologickým oddělením. Nachází se v nemocnici v Chebu, kterou provozuje společnost Karlovarská krajská nemocnice. Onkologické přístroje už v ní ale zastaraly. Například jediný lineární urychlovač v kraji byl pořízen v roce 2015, jeho životnost by měla skončit letos.

Peníze na onkologické vybavení měl kraj šanci získat před rokem z evropských dotací z programu REACT-EU. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale tehdy neudělilo kraji výjimku, protože jako jediný nemá plnohodnotné onkologické centrum. Vedení kraje tehdy uvedlo, že bude hledat jiné zdroje financování. Platba obnovy z vlastních zdrojů byla podle Kulhánka až poslední variantou.

Plánem kraje je vybudovat onkologické centrum v nemocnici v Karlových Varech. Na začátku roku tam začala kompletní přestavba téměř za tři miliardy korun. Karlovarský kraj, který je majitelem a zřizovatelem nemocnice, chce nákladnou rekonstrukci financovat z vlastních prostředků i z případných dotací. Cílem je zkvalitnit lékařskou péči v regionu, vybudovat nové provozy s moderní lékařskou technikou, včetně právě onkologického centra.

Reklama

Doporučované