Hlavní obsah

Karlovarský kraj dá na filmový festival osm milionů korun, stejně jako minule

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj přispěje letošnímu ročníku Mezinárodního festivalu Karlovy Vary osmi miliony korun, stejně jako v minulých letech.

Článek

Znovu nabídne i soutěž o lístky na představení pro veřejnost. S velkou kulturní akcí, jako to bývalo dříve, se ani letos nepočítá. Pokračovat naopak má diskuzní fórum o budoucnosti kraje, které se poprvé konalo loni, řekl ČTK hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Festival se letos koná od 1. do 9. července.

Celkový rozpočet Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se pohybuje okolo 130 až 150 milionů korun. Kromě dotací od města a kraje jej podporuje i ministerstvo kultury 30 miliony korun. Festival, který je jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v Česku, se v roce 2020 nekonal kvůli epidemii koronaviru. Vloni byl v posunutém termínu na přelomu srpna a září, až na protiepidemická opatření se uskutečnil v téměř plném rozsahu.

„My samozřejmě v těch aktivitách na festivalu budeme pokračovat v tom, co jsme započali loni. To znamená, ať jsou to lístky a soutěže o ně, ale hlavně stěžejní akce bude opět v kontextu minulého roku, kdy jsme ve spolupráci s časopisem Forbes uspořádali diskuzní fórum s významnými osobnostmi o budoucnosti Karlovarského kraje. Rádi bychom v tomto pokračovali, protože na to byl velmi pozitivní ohlas. Nicméně už to nebude v módu: Karlovarský kraj - historicky nejhorší ve všem, ale Karlovarský kraj jako potenciál příležitostí,“ řekl ČTK hejtman Kulhánek.

Diskuzní fórum by letos mělo být více otevřené pro veřejnost. Podobně jako loni bude kraj zřejmě i letos organizovat soutěž o lístky na festival. Ta je určena zejména těm, kteří nejsou tradičními filmovými nadšenci, ale chtějí si užít atmosféru prestižního mezinárodního festivalu bez nutnosti stát frontu na lístky nebo dělat on-line rezervace.

V minulých letech také svoji vlastní akci organizovalo i město Karlovy Vary, které na festival přispívá také osmi miliony korun. V letošním roce ale, podobně jako loni, s vlastní velkou kulturní akcí nepočítá, řekla ČTK mluvčí magistrátu Helena Kyselá. Město se podle ní samozřejmě na festivalu prezentovat bude, ale zaměřit se chce zejména na Karlovarské kulturní léto, které začne krátce po skončení festivalu a jehož účelem je nabídnout kulturní akce místním i turistům po celou dobu hlavní turistické sezony.

Reklama

Doporučované