Hlavní obsah

Karlovarský kraj společně s obcemi připraví katalog benefitů pro nové lékaře

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj ve spolupráci s obcemi připraví katalog benefitů pro zdravotníky, kteří by se rozhodli působit v tomto regionu.

Článek

Najdou v něm kompletní nabídku měst a obcí, která jim usnadní nástup do nového působiště, například možnosti bydlení, vybavení ordinací či rekreační aktivity. Šíře opatření i finanční podpora, kterou se chystá kraj nabídnout, nemá v České republice obdoby, řekl ČTK hejtman Petr Kulhánek (za STAN). V kraji chybějí mimo jiné praktičtí lékaři i zubaři.

„Lékařská péče musí být dostupná pro všechny naše občany, proto nemůžeme čekat na kroky zdravotní pojišťovny a přicházíme s řadou našich opatření. Praktičtí lékaři v kraji mají průměrný vysoký věk, chybějí zubaři, pediatři, ale i další specializace, například gynekologové. Z toho důvodu chceme být připraveni,“ uvedl hejtman.

Katalog benefitů bude informovat o zvýšení stipendií pro studenty medicíny, finanční podpoře na zařízení nových i již existujících ordinací praktických lékařů i o specializačním vzdělávání. Hotový by měl být do konce roku. Poté bude rozeslán v elektronické i tištěné podobě na lékařské fakulty a další vysoké, ale i střední zdravotnické školy, odborným lékařským společnostem, zdravotníkům v okolních regionech.

Nedostatkem lékařů v kraji se začal před nedávnem kraj intenzivně zabývat. Na benefity pro zdravotníky si připravil několik milionů korun. Lékař může dostat na vybavení ordinace až 800 000 korun, student medicíny 150 000 korun na akademický rok. Podle hejtmana si nově příchozí lékař může díky pobídkám přijít během několika let až na tři miliony korun.

Aktivně lákat lékaře se snaží i města. Například Cheb nabízí vybavení ordinací, ale také zajistí bydlení nebo práci pro partnera lékaře. Díky podpoře už se městu podařilo některé lékaře sehnat.

Reklama

Doporučované