Hlavní obsah

Karlovarský kraj změní systém nákupu elektřiny, chce se vyhnout rizikům

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj změní způsob nákupu elektřiny pro sebe, své organizace i další obce. Místo soutěžení v jednom nebo několika dnech chce nakupovat za průměrné ceny. Vyhne se tak rizikům při současném kolísání cen na trhu.

Článek

I tak ale pro letošní rok i nejbližší léta očekává kraj výrazný růst ceny elektřiny. Dosud kraj sledoval pohyb cen a nakupoval ve chvíli, kdy se zdálo, že cena bude výhodná. Jenže nyní ceny kolísají tak rychle a tak výrazně, že je takový způsob nákupu příliš riskantní. Může se stát, podobně jako při nákupu na letošní rok, že cena vyskočí výrazně výš, než se dalo odhadnout.

„Navrhujeme změnu oproti předcházejícím rokům, kdy jsme elektřinu soutěžili v jednom období za rok, v jeden den, a v minulém roce jsme nákup rozložili do čtyř fixací. Přesto si myslíme, že ta rizika jsou příliš vysoká. Takže jsme navrhli, že pro příští léta budeme elektřinu a plyn nakupovat za průměrné ceny za nějaké období, které nám rada stanoví,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec (ODS).

Zatímco v roce 2021 měl Karlovarský kraj, jeho organizace a obce, které se ke společnému nákupu připojily, cenu za silovou elektřinu 1218 korun za MWh, pro letošní rok cena stoupla na 4152 korun. V příštích letech má sice cena klesat, ale pozvolně. Výhled na rok 2023 odhaduje cenu 3410 korun a na rok 2024 pak 2570 korun za MWh.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) se zatím vyčíslují zvýšené náklady, které bude v letošním roce Karlovarský kraj se zdražením elektřiny mít. Každopádně si kraj chce nechat rezervu ve výši až 100 milionů korun na pokrytí těchto zvýšených nákladů. Doufá však, že celá částka nebude potřeba.

Karlovarský kraj nakupoval elektřinu pro 1565 odběrných míst, v tom je samotný krajský úřad, jeho příspěvkové organizace, obce a jejich organizace.

Reklama

Doporučované