Hlavní obsah

Karlovy Vary chtějí do sezony zpřístupnit věž, odhalit sochu i spustit Vřídlo

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovy Vary chtějí do letošního zahájení lázeňské sezony stihnout znovuotevření Zámecké věže, instalovat novou sochu Karla IV. a dokončit opravu Vřídelní kolonády.

Článek

Město má na dokončení těchto příprav už jen měsíc, věří ale, že se vše podaří stihnout. „V rámci letošního zahájení lázeňské sezony by mělo dojít 7. května k odhalení jezdecké sochy Karla IV. na Divadelním náměstí. Zároveň s Infocentrem Karlovy Vary děláme všechno pro to, abychom mohli otevřít opět i Zámeckou věž a zpřístupnit ji jak pro obyvatele města, tak i pro návštěvníky. A to jedno z nejdůležitějších bude znovuotevření Vřídla a výtrysku uvnitř, což chystáme už na 5. května letošního roku,“ uvedla Pfeffer Ferklová.

Gotická Zámecká věž je pozůstatkem původního malého hradu, který nechal vystavět císař Karel IV. patrně již v době kolem roku 1358. Je tak jednou z nejstarších stavebních památek na území lázeňského města, pojmenovaného po králi a císaři Karlu IV. V prostorách věže má být umístěna výstava představující všechna města, která byla vloni zapsaná v rámci společné nominace na seznam UNESCO jako Velká lázeňská města Evropy.

Opoziční zastupitel Jiří Klsák (KOA) ale dnes poznamenal, že zprovoznit Zámeckou věž do zahájení sezony je šibeniční termín, zejména vzhledem k tomu, že by bylo vhodné upravit i okolí gotické věže, které je zanedbané.

Zakladatele města bude připomínat i nová jezdecká socha Karla IV., jejíž financování si vzal na starosti karlovarský Rotary klub. Město v tomto případě je jen spolupracovníkem, který poskytne pozemky a upraví okolí sochy.

Ikonické Vřídlo, výtrysk přírodní minerální vody, provizorně tryská před Vřídelní kolonádou od roku 2016. Tehdy se musela kvůli havarijnímu stavu zavřít část kolonády a výtrysk pramene léčivé vody byl přesunut mimo kolonádu. V té době začaly práce na opravě kolonády ze 70. let minulého století, které se nyní blíží k závěru. V květnu by tak Vřídlo, které patří k symbolům města, mělo znovu vytrysknout uvnitř opraveného vřídelního sálu kolonády.

Reklama

Doporučované