Hlavní obsah

Letní kulturní akce budou v Karlovarském kraji po dvou letech opět bez omezení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V běžném termínu, na počátku července se bude konat Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, do Chebu se sjedou mládežnické dechové orchestry z celé Evropy, konat se budou i menší jednorázové akce po celém kraji.

Článek

Po dvou letech koronavirových opatření se v Karlovarském kraji vrací v plné podobě i velké kulturní akce. Už na počátku června se výstavami, divadlem, koncerty i workshopy zaplní centrum Chebu na festivalu Chebské dvorky, kde se představují výtvarníci, fotografové, hudebníci, performeři i divadelníci z Čech a zahraničí. Chebské dvorky se letos konají od 9. do 11. června a jsou svou šíří největším uměleckým festivalem v kraji.

Na přelomu června a července se v Chebu bude konat 24. ročník Mezinárodního festivalu mládežnických dechových orchestrů FIJO 2022. Do Chebu by mělo přijet 12 orchestrů, z toho sedm zahraničních a pět českých. Většinu z nich doprovází taneční skupiny.

Počátek července bude patřit vůbec nejvýznamnější kulturní akci v Karlovarském kraji a jedné z nejvýznamnějších v Česku, a to Mezinárodnímu filmovému festivalu. Svátek filmu se bude letos po dvou letech kompromisů konat bez hygienických opatření a v obvyklém termínu. Které filmové hvězdy se projdou po karlovarském červeném koberci, pořadatelé teprve upřesní. Z českých filmových osobností bude oceněn herec Bolek Polívka.

V červenci se také bude konat mezinárodní filmový festival v Mariánských Lázních. Festival věnovaný experimentálním a nezávislým filmům Marienbad se uskuteční v termínu od 7. do 10. července v mariánskolázeňském hotelu Lesní Mlýn. Film se bude prolínat s hudebním programem. Na festivalu vystoupí několik umělců, kteří experimentují se zvukem, hrají z grafických partitur nebo propojují hudbu s živými vizuálními performancemi, uvedla za organizátory Adéla Brabcová.

Po filmovém festivalu začne letošní Karlovarské kulturní léto. Seriál koncertů a dalších vystoupení má oživit sezonu místním i turistům. Podle primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) se letos program zaměří spíše na menší akce než na velké koncerty. Kulturní léto v Karlových Varech skončí v září Festivalem světla.

Koncem září je naplánovaný Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana. Konat by se měl již bez omezení, loňský ročník byl doprovázen opatřeními proti šíření koronaviru. Festivalu, jehož dějištěm je ostrovský Dům kultury, se každoročně účastní desítky děti z místních škol a školek.

Reklama

Doporučované