Hlavní obsah

O Karlovarské kulturní léto je letos menší zájem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

O kulturní i hudební akce, součást Karlovarského kulturního léta, je letos menší zájem, organizátoři evidují pokles proti loňsku zhruba o 20 procent. Konkurenční nabídka koncertů, divadel i jiných akcí v kraji je totiž vysoká.

Článek

Kulturní léto totiž vzniklo v době epidemie koronaviru, kdy se většina akcí nekonala, aby oživilo turistiku v lázeňském městě. Tehdy koncerty překonaly až tisícovou návštěvnost.

„Je vidět, že se letos rozběhly koncerty po celé České republice. Těch koncertů máme několik, ale obsazenost není taková, jako byla v loňském roce. Měli jsme větší koncerty jako Wohnout nebo Vypsaná fixa, kde se předpokládal počet návštěvníků zhruba 1000 osob a přišlo jich 800,“ řekla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Pro letošní ročník zvolili organizátoři více akcí pro různé věkové skupiny. Konají se desítky koncertů, divadelních představení i sportovních akcí. Jejich dějištěm je hlavně náplavka u hotelu Thermal nebo areál Rolava. Vstupné je letos o něco dražší, za koncerty zaplatí lidé 250 nebo 300 korun. I obecné zdražování má letos zřejmě podíl na poklesu návštěvnosti. Město každoročně na akci přispívá čtyřmi miliony korun.

Karlovarské kulturní léto, které vzniklo před dvěma lety začátkem epidemie, je určené místním i turistům. Město chtělo podpořit turistiku v centru a nabídnout turistům i lázeňským hostům odpolední i večerní kulturní program.

Ačkoli kulturní léto eviduje letos méně lidí, Karlovy Vary mají velký počet hostů. „Hotely hlásí, že většina z nich je obsazená ze 75 procent. Bohužel to ale nejsou ty dlouhé lázeňské pobyty, které nám budou teď velmi chybět. Jsou to spíše Češi i Němci. Je vidět, že začínají mírně jezdit i Arabové, zejména v lázeňském hotelu Thermal jej jich hodně,“ řekla primátorka.

Vrcholem kulturního léta bude v září festival světel Vary září. Už nyní ale organizátoři připravují program na příští sezonu. Podle primátorky se jedná i o tom, že by kulturní léto mohlo pro své koncerty využít dočasnou stavbu festivalové televize KVIFF.TV u Themalu, která by zde zůstala po konci festivalu. Určená je ale pro menší počet návštěvníků.

Reklama

Doporučované