Hlavní obsah

Obyvatelé Chodova rozhodnou o projektech, do nichž město investuje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Chodova na Sokolovsku rozhodnou o projektech, do nichž město v příštím roce investuje. Radnice obdržela od občanů 14 projektů, z nichž podle předem stanovených pravidel vybrala osm.

Článek

Mezi vybranými projekty je například megahoupačka nebo koloběžková dráha. „Obdrželi jsme celkem 14 nápadů, které jsme museli zkontrolovat, jestli jsou v souladu s pravidly participativního rozpočtu. To znamená realizace na území a na pozemcích ve vlastnictví města Chodov tak, aby se daly během jednoho roku zrealizovat, to znamená žádné složité projektové přípravy, a půl milionu na projekt,“ řekl starosta Patrik Pizinger (Místní).

Lidé si přejí ve městě megahoupačku v nově vzniklém lesoparku, koloběžkovou dráhu, cykloboxy na kola, komunitní ohniště, lavičky pro piknik nebo herní prvky u nádraží. Chtějí také osadit plochu před kostelem květinami.

Na svůj první participativní rozpočet vyčlenilo město s 13.000 obyvateli dva miliony korun. Zrealizují se všechny návrhy, které se vejdou do připravené částky. Hlasovat budou moci lidé od července do srpna na webu města nebo na radnici. Každý bude moci dát hlas dvěma návrhům. Vybrané projekty se představí veřejnosti a začlení se do rozpočtu na příští rok, kdy se také zrealizují.

Participativní rozpočet mají už několik let v Chebu, který už třetím rokem sbírá podněty obyvatel ke zlepšení města v rámci takzvaných Mega nápadů. V Karlových Varech mají podobný projekt s názvem Čtvrti sobě. O investicích mohou spolurozhodovat také obyvatelé v Mariánských Lázních.

Reklama

Doporučované