Hlavní obsah

Ostrov chystá opravy Bílé brány i pohřební kaple v historické části města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrov chystá opravy objektů v historické části města. Obnovy se dočká Bílá brána u vstupu do Zámeckého parku i pohřební kaple svaté Anny. Radnice musí vyřešit také problémy s vlhkostí v Paláci princů, kde sídlí knihovna.

Článek

Vstupní brána s mohutným kamenným zdobením spojuje Palác princů se sousedním zámkem. Jedinečná kamenická práce je datována do roku 1690 a provedl ji kamenický mistr Paul Büttner. Rekonstrukce je naplánovaná na léto.

„Na vrcholu brány je velký sasko-lauenburský znak a na něm byly větší i drobnější ozdoby, klenoty. V poslední době se nám začaly rozpadat a při nedávných větrech se nám to rozpadlo celé a zohýbaly se plechy. Takže tohle vše se musí opravit a vytvořit zcela nové klenoty,“ řekl místostarosta Marek Poledníček (nez). Opravy vyjdou na 711.000 korun. Asi polovinu nákladů pokryje dotace ministerstva kultury na regeneraci památkové zóny.

Další úpravy plánuje město v pohřební kapli, která je součástí klášterního areálu v takzvaném Posvátném okrsku. V objektu se v současné době nachází expozice o původních majitelích, vévodech sasko-lauenburských. Radnice v ní chce obměnit výstavní předměty.

Ve Starém městě chce radnice také vyřešit problémy s vlhkostí ve sklepních prostorech barokního Paláce Princů. Hotovou má studii, problém je ale podle místostarosty sehnat projektanta. Historická budova je součástí komplexu ostrovského zámku a nepřehlédnutelnou dominantou města. Před lety podstoupil palác nákladnou rekonstrukci, od té doby v něm sídlí městská knihovna. V plánu je tam nyní obnovit původní barokní systém odvětrávání.

Reklama

Doporučované