Hlavní obsah

Ostrov na Karlovarsku postaví v centru města památník politickým vězňům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Památník bude umístěn v centru města na volném prostranství, které radnice zároveň plánuje upravit. Nové pietní místo připomene lidi, kteří byli v 50. letech věznění v lágrech nedaleko Jáchymova a podíleli se na budování Ostrova.

Článek

„Už dlouho pracujeme na památníku politickým vězňům, který má stát v prostoru mezi domem kultury a ČSOB. Je to prostor zrcadlově s domem kultury, na druhé straně je krásný park Oty Hofmana, ale tento prostor už od 50. let zůstal nedokončený,“ řekl místostarosta Marek Poledníček (nez.).

Na úpravu parku radnice chystá projektovou dokumentaci. Stát by měla téměř jeden milion korun. Práce budou rozděleny do dvou etap. Přesné náklady vzejdou až z hotového projektu. Očekávané náklady na úpravy prostranství se pohybují kolem deseti milionů korun, z toho dva miliony by měly jít na vybudování památníku.

„Vznikne tam nová diagonální cesta, která bude symbolizovat cestu od svobody přes totalitu padesátých let a uniformitu let sedmdesátých. Zhruba uprostřed cesty by měl být ten památník, kterým se bude možné podívat na sousoší Jaroslava Šlezingera, což je jedna z ústředních postav komunistické totality, sochař, který umřel v jáchymovském lágru u Rudé věže smrti,“ řekl místostarosta.

Památník bude mít podobu osmimetrového sloupu a jeho součástí bude periskop. Navrhla ho architektka Tereza Kupková - Kabelková. Její práce zaujala vedení města už před několika lety, kdy navrhla možnou podobu památníku u Věže smrti. Architektka má k tomuto místu osobní vztah, protože její pradědeček Bohumil Kupka prošel pracovním trestaneckým táborem na Mariánské.

Výstavba nového Ostrova je úzce spjata s rozvojem jáchymovských uranových dolů. Kvůli růstu počtu civilních zaměstnanců dolů bylo třeba zajistit ubytování pro asi 16.000 obyvatel. V 50. letech se na výstavbě města podíleli také političtí vězni.

Reklama

Doporučované