Hlavní obsah

Referendum o stavbě stezky v oblacích se v Jáchymově opět odkládá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rozhodnutí o pronájmu pozemků k výstavbě stezky v oblacích na Klínovci se v Jáchymově na Karlovarsku opět odkládá.

Článek

Důvodem je prodloužení nouzového stavu v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny, který Sněmovna na návrh vlády prodloužila do 30. června. Město kvůli tomu nemůže vyhlásit referendum, které bylo naplánované na 3. června. O budoucnosti turistické atrakce v Krušných horách rozhodne až nové zastupitelstvo, řekl dnes ČTK starosta Bronislav Grulich (TOP 09). Kvůli nouzovému stavu se hlasování odložilo již podruhé.

„V době vyhlášení nouzového stavu se referenda konat nesmí. Parlament ho prodloužil až do konce června, takže současné zastupitelstvo už ho projednávat nebude. Vyhlásit referendum o prázdninách by nebylo vhodné a v září už na to taky není prostor,“ uvedl Grulich.

Původně měli lidé v referendu o pronájmu pozemků ke stavbě horské atrakce rozhodnout 20. května. Hlasování už tehdy odložil nouzový stav, který platí od 4. března.

Plebiscit o stezce v oblacích se v Jáchymově bude konat již podruhé. Při prvním referendu loni na podzim většina obyvatel prodej městských pozemků, potřebných k výstavbě na nejvyšší hoře Krušných hor, odmítla. Ve druhém referendu budou lidé tentokrát rozhodovat o pronájmu pozemků pro Skywalk. Podle odpůrců se v Jáchymově v souvislosti s nárůstem turistiky zvýší doprava, hluk i nepořádek, tedy i náklady pro město.

Dnes již nevyužívané lesní pozemky na vrcholu Klínovce chce město nabídnout investorům k pronájmu za 2,23 milionu korun za rok. Cenu by pak měla v následujících letech zohlednit i růst inflace. V minulém referendu se rozhodovalo o prodeji těchto pozemků za šest milionů korun.

Reklama

Doporučované