Hlavní obsah

Skiareál v Aši dnes přilákal desítky lyžařů, čekají ho investice

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do nejzápadnějšího zimního střediska v Česku v Aši na Chebsku zavítaly dnes odpoledne desítky příznivců zimních sportů. Na vrchu Háj je pro lyžaře otevřená modrá sjezdovka a dětský park, přírodního sněhu je ale málo.

Článek

Menší rodinný areál čekají v blízké době investice do zasněžování. Udržet si chce také celoroční provoz, a to díky cyklotrailům různých obtížností.

Zimní sezona v ašském výběžku odstartovala během vánočních svátků. V provozu je dosud pouze jedna sjezdovka. Teploty se nyní drží i přes den kolem nuly, nedostatek je ale přírodního sněhu. Na svazích leží aktuálně 30 centimetrů výhradně technického sněhu. Zatím se nepodařilo zasněžit další dvě sjezdové tratě. Provozovatelé proto plánují v blízké době investovat do komplexního zasněžování, které umožní rychleji a větší plochu svahů zasněžit.

Loni areál kvůli protikoronavirovým opatřením nespustil vleky ani na jediný den. Sněhové podmínky byly přitom podle Červenky nejlepší za několik posledních let. Zavření areálu znamenalo pro areál několikamilionové ztráty. Do příhraničního areálu pravidelně přijíždí velký počet Němců, těch je ale i letos kvůli epidemii minimum. Německou klientelu letos nahradili alespoň částečně Češi.

Vrch Háj, kde se skiareál nachází, je hojně vyhledávanou lokalitou, a to i ze strany německých návštěvníků. Rozprostírá se tam víceúčelový areál s kempem pro stanování a karavany i hřiště na nejrůznější druhy sportu včetně in-lineové dráhy a zázemí pro sportovce. V těsné blízkosti se nachází Bismarcova rozhledna, která je nejzápadněji položenou rozhlednou v Čechách.

K rozvoji lokality by mělo přispět i vybudování cykloparku ve skiareálu, který by tak mohl fungovat celoročně. „Připravujeme zhruba pět tras, bude to omotané kolem vrchu Háj. Jedna trasa by měla být okolo pěti kilometrů, bude tam i jedna nenáročná trasa pro děti s rodiči. Měly by tam být i vyhlídky do krajiny. Vždy by se mělo nastupovat u rozhledny, využijeme místního vleku,“ popsal Jiří Červenka, jednatel městské společnosti Ašské lesy, která zajišťuje provoz areálu. Podobné cyklotraily už v kraji nabízí třeba Klínovec nebo Plešivec.

V příštím roce by měla být na cyklopark hotová studie, která bude stát půl milionu korun. Přispěl na ni i Karlovarský kraj 200.000 korun. Celkové náklady na vybudování cyklotrailů se odhadují na 15 milionů korun, provozovatel bude hledat možné dotace.

Reklama

Související témata:

Doporučované