Hlavní obsah

Sokolov chce po městě vybudovat retenční nádrže na zalévání téměř za 20 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nádrže by zadržovaly dešťovou vodu na zalévání zeleně. V plánu je nádrže umístit v podzemí u vybraných školek, domu dětí a mládeže a hlavně ve sportovním areálu Baník, kde by se voda využívala na výrobu ledu na zimním stadionu.

Článek

Pořídit by je město chtělo za přispění dotace ministerstva životního prostředí, náklady tvoří téměř 20 milionů korun. „Hlavní výhoda je to, že v podstatě nemusíme platit poplatky za splaškovou i dešťovou vodu. Pak je výhoda i ekologie, můžeme ji používat na zalévání, protože těch travnatých ploch okolo škol máme hodně, a to samé bychom chtěli udělat i v areálu Baníku a poté i v areálu ostatních škol,“ uvedl místostarosta Ladislav Sedláček (Hnutí pro město Sokolov).

Jako první dostala retenční nádrž Základní škola Běžecká, kde se využití dešťové vody podle něj osvědčilo.

Město nyní chystá podání pěti žádostí o dotace na vybudování nádrží. Měly by vzniknout v Domě dětí a mládeže Sokolov, v mateřských školách K. H. Borovského, Pionýrů a Vítězná a ve sportovním areálu Baník. Ve všech případech se žádosti týkají výzvy hospodaření s vodou v obcích vyhlášenou ministerstvem životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.

Nejnákladnější projekt je navržen v areálu Baník, kde se připravuje vybudování dvou retenčních nádrží a dešťové kanalizace. Náklady se pohybují kolem 13,7 milionu korun, očekávaná dotace je 11,3 milionu korun. Retence bude sloužit k odvodu dešťových vod ze střech vybraných budov ve sportovním areálu. Voda bude poté využívána v letním období pro zavlažování a kropení hřišť a v zimním období na výrobu ledu a údržbu ledové plochy v hokejové hale. V části tribun a ubytoven bude plastová nádrž o objemu 26 tisíc litrů. V části zimního stadionu je navržena hlavní železobetonová nádrž o objemu 300 tisíc litrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované