Hlavní obsah

Sokolov nechá zpracovat projekt na rozšíření městského hřbitova

Ilustrační foto.

Reklama

Sokolov nechá zpracovat projekt na rozšíření městského hřbitova. Kvůli nedostatku místa je v plánu zvětšit hřbitov zhruba o polovinu. Přibudou nová hrobová a urnová místa, v plánu jsou úpravy zeleně a parkovacího stání.

Článek

Radnice už nechala vypracovat studii, která ukázala, co vše je potřeba upravit. Projekt za 1,4 milionu korun by měl být hotový na konci roku. Kvůli vysokým nákladům je investice rozdělená do tří etap. Náklady na všechny tři etapy se odhadují na několik desítek milionů korun.

První etapa za přibližně 18 milionů korun by mohla začít příštím rokem. Přidají se nová hrobová místa, na hřbitově totiž zbývá posledních několik desítek volných míst na uložení ostatků do země. Město nechá pokácet poškozené a příliš vzrostlé stromy, které ohrožují návštěvníky hřbitova.

„V první etapě se zaměříme i na hromadný hrob žen, které tam byly pochovány po druhé světové válce. To jsou ženy, které zemřely na pochodu smrti nebo v koncentračním táboře ve Svatavě,“ řekl místostarosta Jan Picka (nez.).

V druhé etapě se počítá s úpravou parkoviště, které bývá při smutečních obřadech nebo na Dušičky přetížené. V plánu je také nové posezení, vodní prvky, altánek či vyhlídka. Přibude i nový vstup na hřbitov, a to ze spodní části parku pod rozhlednou Hard. V poslední části se chce radnice zaměřit na obnovu starého židovského hřbitova, který sousedí s tím současným.

Na hřbitově nechalo město před dvěma lety už opravit obřadní síň. Obnova interiéru, včetně katafalku a nového ozvučení, a veřejně přístupného zázemí vyšla na 1,7 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované