Hlavní obsah

Stovky světel veřejného osvětlení vymění Karlovy Vary v příštím roce

Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary.

Reklama

Karlovy Vary odložily zakázku na modernizaci lamp veřejného osvětlení. Důvodem je, že v příštím roce by měly být výhodnější podmínky dotace, ale také chyba v zadávací dokumentaci, na kterou upozornil júčastník veřejné soutěže.

Článek

„Ve výsledku by odklad zakázky mohl být pro město výhodnější,“ řekl náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Trtek.

Veřejné osvětlení podstupuje každoročně dílčí renovaci, při které pracovníci vymění asi 200 až 300 světel. „Byla připravena už rekonstrukce na letošní rok, ale má se objevit v příštím roce dotační titul, který má být až dvojnásobně výhodný. Nejen z tohoto důvodu jsme vypsanou soutěž zrušili, až bude vypsaný nový dotační titul, tak bude zakázka vyhlášena znovu. Mělo by se jednat o výměnu 507 světel veřejného osvětlení a z dosažené úspory by se nám mělo vrátit až 80 procent z toho, co do toho budeme vkládat,“ uvedl Trtek.

Výměna světel veřejného osvětlení měla vyjít podle odhadu na 6,5 milionu korun. Město ale peníze na výměnu přesune do příštího roku. Podle Trtka bude však zřejmě nutné počkat na schválení státního rozpočtu a následného vyhlášení dotačních programů ministerstva životního prostředí.

Karlovy Vary, podobně jako jiná města, postupně mění staré výbojkové osvětlení za moderní a úspornější světla s LED technologií. Ta sice umožňují i některá vylepšení, jako například spínání podle pohybu lidí pod lampou, podle Trtka se ale ani odborníci zatím neshodují na tom, zda jsou takové systémy vhodné, nebo ne. Proto se město drží základních parametrů osvětlení, jen v úspornější variantě.

Reklama

Související témata:

Doporučované