Hlavní obsah

Úpravy Parku historie v Aši za 60 milionů korun spějí ke konci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Aši dokončují stavebníci úpravy Parku historie. Z lokality, kde kdysi býval hřbitov, bude pietní, ale i odpočinkové místo. Práce zahrnovaly terénní úpravy, budování cest i opravu nejstaršího kamenného mostu ve městě.

Článek

Stavební práce v historické části města začaly na konci loňského roku a práce na projektu budou pokračovat i v příštím roce. Stavební firma udělala terénní i sadové úpravy, opravila také nejstarší stavbu ve městě, kamenný most z roku 1724. V parku jsou nové chodníky i mobiliář. V současné době firma dokončuje stavbu visuté lávky.

Na místě současného parku se kdysi nacházel evangelický hřbitov. Za minulého režimu ale bagry hřbitov zničily a místo něj byl vybudován tenisový areál. „Bylo to velmi necitlivé, proto chceme park pojmout i jako pietní místo, abychom minulost připomněli,“ řekl Blažek. Na práce proto dohlíželi i archeologové, kteří tam prováděli výzkum.

Během terénních úprav na tříhektarovém území narazili například na staré hroby, lidské ostatky či pozůstatky staveb. Objevili také historické sklepy až 30 metrů dlouhé. Město je nechalo za milion korun vyčistit, v plánu jsou tam nyní statické průzkumy. Do budoucna je chce využít například při různých kulturních akcí.

Radnice úpravy parku rozdělila do tří částí, které jsou naplánovány asi na dva roky. První část, která se nyní dokončuje, představují stavební práce. Druhou částí je virtuální naučná stezka, jež se nyní projektuje a kterou chce mít město do konce příštího roku hotovou. Třetí částí je stavba dětského hřiště za 14 milionů korun, kterou uskuteční příští rok v létě.

Projekt Park Historie vznikl díky dlouhodobé spolupráci Aše se sousedním Bavorskem a především nedalekým Selbem. Aš se zhruba 13.000 obyvateli získala z přeshraničního programu na úpravy parku dotaci 1,5 milionu eur (zhruba 38 milionu Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované