Hlavní obsah

V karlovarské nemocnici začala demolice bývalého plicního pavilonu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V karlovarské nemocnici dnes začala demolice nevyužívaného objektu bývalého plicního oddělení. Bourací práce za 2,3 milionu korun potrvají zhruba deset dní, poté bude pokračovat odklízení suti.

Článek

Rozsáhlý projekt, jehož součástí je bourání starých objektů, počítá s rozvojem a modernizací krajské nemocnice za téměř tři miliardy korun.

Jeden z nejstarších objektů v areálu nemocnice začala firma vyklízet na začátku února. Odstranila okna, střechu i výtah. Předměty, jako jsou třeba kliky, vypínače, jednotlivé stavební prvky či část výtahu, si převzali památkáři. Podle ředitele poputují do muzea v Kyselce a v Plasech, kde budou vystaveny.

Ke zbourání budovy využijí stavbaři postupně dvě rypadla různých velikostí. Práce by měly být hotové do deseti dní, poté se sutiny začnou odklízet. „Materiál se následně bude recyklovat v místě drticím zařízením. Částečně bude materiál využit zpět do zásypu sklepních prostor a část toho materiálu bude ponechána pro rekonstrukci objektu L,“ uvedla ředitelka demoliční firmy Gabriela Kočová.

Místo po zbouraném objektu zůstane prázdné. Po dobu rekonstrukce nemocnice bude sloužit jako manipulační a odkládací plocha. Do budoucna se tam počítá s odpočinkovým místem s parkem pro pacienty i návštěvníky.

Práce na přestavbě krajské nemocnice budou pokračovat rekonstrukcí nevyužívaného pavilonu L. V současné době je vyhlášené výběrové řízení. Náklady se pohybují kolem 150 milionů korun. Po přestavbě budovy L se začne s největší demolicí v areálu objektu G, kde dosud sídlí sklady či administrativa. V plánu je tam rozšířit urgentní příjem, interní oddělení či vybudovat nové onkologické centrum. Celá přestavba nemocnice včetně vybavení by měla být kompletně hotová v roce 2030.

Reklama

Doporučované