Hlavní obsah

V lyžařských areálech v Karlovarském kraji je sněhu dostatek, méně pro běžkaře

Foto: Shutterstock.com/Kojin

Ilustrační foto.

Reklama

Ve výše položených zimních střediscích v Karlovarském kraji zůstávají dobré podmínky k lyžování. I přes místy deštivé počasí a teploty nad nulou zůstává na svazích kolem půl metru sněhu.

Článek

Největší skiareál v Krušných horách na Klínovci nabízí 18 kilometrů otevřených sjezdovek ve všech obtížnostech. V provozu je už i oblíbená téměř tříkilometrová červená sjezdovka Jáchymovská nebo některé tratě na Neklidu. Večerní lyžování je v provozu denně od 18:00 do 21:00. Na svazích leží přes 50 centimetrů přírodního i technického sněhu.

Na Plešivci je od pondělí otevřená další sjezdovka, celkem jsou tedy v provozu dvě tratě s délkou přes 2,5 kilometru. Kvůli výrazné oblevě nebude na Plešivci v pátek ani v sobotu večerní lyžování. Lidé mohou využít večerního lyžování například ve skiareálu Skipot v Potůčkách. K dispozici jsou tam dvě sjezdovky s dvěma vleky s celkovou kapacitou 1500 lidí za hodinu.

Dobré podmínky jsou i v lyžařském areálu na Bublavě. Jezdí tam sedačková lanovka, poma i dětský park. V provozu je půjčovna lyží, lyžařská a snowboardová škola. Na svazích leží 35 centimetrů mokrého sněhu. V rodinném areálu Novako na Božím Daru je v provozu velké i malý vlek, koberec i snowtubing, tedy jízda na nafukovacích duších.

Naopak zavřené zůstávají níže položené areály v Aši nebo Mariánských Lázních. Skiareál Mariánky by měl zahájit lyžařskou sezónu v sobotu denním lyžováním v čase od 09:00 do 16:00. Večerní provoz bude poprvé od příští středy, poté vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:00 do 21:00.

Horší je to v západní části Krušných hor s běžeckým lyžováním. Kvůli oblevě na běžeckých trasách rychle ubývá sněhu. „Zatímco krušnohorské pláně už se zelenají, na cestách ve vyšších polohách se stále drží sníh. Sjízdná je i přes oblevu například Schuppenberská cesta, ale i vzhledem k poměrně intenzivnímu dešti je běžkování už jen pro ty nejotrlejší z otrlých. Bučinská cesta už je na tom hůř, leží na ní zbytky zledovatělého podkladu a na řadě míst už prosvítá asfalt,“ uvedla První Krušnohorská o. p. s., která se o lyžařské trasy v Krušných horách stará.

Teploty na horách by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měly koncem týdne stoupat až k osmi stupňům. Meteorologové upozorňují na dešťové přeháňky a na mírný vítr.

Reklama

Doporučované