Hlavní obsah

Archeologové v areálu nemocnice v Jičíně objevili část sošky z doby kamenné

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Archeologové na staveništi nového pavilonu jičínské nemocnice objevili zdobenou část 7 000 let staré sošky z doby kamenné. Z Čech je známých jen asi 40 torz podobných plastik.

Článek

V areálu nemocnice a v jejím okolí bylo v mladší době kamenné rozsáhlé sídliště a na přelomu pozdní doby bronzové a starší doby železné pohřebiště kultur popelnicových polí, vyplynulo z výzkumů archeologů. Záchranný výzkum na místě budoucího multifunkčního pavilonu A v areálu Oblastní nemocnice Jičín začal v září 2021, informovali dnes ČTK zástupci hejtmanství.

Část výzkumu v areálu nemocnice skončila, práce na výstavbě nemocničního pavilonu za 318 milionů korun bez DPH pokračují, přičemž stavbaři začali pokládat základy budovy.

Archeologové zdokumentovali přes sto zahloubených objektů, z nichž většinu tvořily sídlištní jámy z mladší doby kamenné, datované do období 5600 až 5000 let před naším letopočtem, spadající do kultury s lineární keramikou. Nález zhruba sedm centimetrů velkého fragmentu levé paže z vypálené hlíny, na jehož povrchu je patrné zdobení svislými rýhami, je podle vědců největším překvapením výzkumu.

„Antropomorfní neolitické sošky jsou na našem území nacházeny především na Moravě v prostředí kultury s moravskou malovanou keramikou, v Čechách jsou známy pouze asi čtyři desítky různých torz a fragmentů,“ uvedl archeolog jičínského muzea Jiří Unger.

Z tohoto období se podařilo archeologům zachytit také půdorysy dvou neolitických tzv. dlouhých domů, přidružené zásobní a odpadní jámy. Narazili i na několik dílen na výrobu kamenné industrie, včetně polotovarů kamenných nástrojů. „Soubor zprostředkovává ucelený pohled do jednotlivých fází tehdejšího výrobního procesu,“ uvedl Unger.

Při výzkumu vědci zachytili i žárové pohřebiště slezskoplatěnické kultury z přelomu pozdní doby bronzové a starší doby železné, datované do období 800 až 450 před naším letopočtem. „Doposud bylo odkryto šest hrobů, které jsou tvořeny souborem různého počtu keramických nádob, z nichž obvykle jedna sloužila jako urna, kam byl vsypán popel zemřelého, ostatní nádoby pravděpodobně obsahovaly potravinové milodary či byly použity při pohřebních rituálech,“ uvedl Unger.

Nálezy podle něj patří do stejného časového období jako artefakty, které archeologové objevili před zahájením stavby lékárny a nového vjezdu do areálu nemocnice. Ty se nachází několik desítek metrů od současného staveniště. „Pokud nálezy zkombinujeme se staršími nálezy z okolí nemocnice, tak vidíme poměrně rozsáhlou vesnici z mladší doby kamenné a pohřebiště tzv. kultur popelnicových polí,“ uvedl Unger. Regionální muzeum a galerii v Jičíně představí nálezy na výstavě ve dnech 11. března až 17. dubna.

Samotnému zahájení stavby nového pavilonu předcházela loni demolice nevyužívaného pavilonu A. Výstavba nového pavilonu by měla být hotová v dubnu 2023, budou v něm laboratoře, onkologický stacionář nebo oddělení hematologie. Stavební práce vyjdou na 318 milionů korun bez DPH. Kraj počítá také s pořízením náhradního zdroje elektrické energie a soutěžit bude i vybavení nové budovy. Na celou investici krajští zastupitelé již uvolnili z rozpočtu 622 milionů korun. Součástí projektu je také vybudování jednopodlažního spojovacího koridoru, který naváže na tzv. krček mezi pavilony D a E.

Přestavba pavilonu A není jedinou krajskou investicí v jičínské nemocnici za poslední dobu. Kraj nedávno dokončil rozšíření hlavního vjezdu s novou lékárnou, která dosud v nemocnici chyběla.

Reklama

Doporučované