Hlavní obsah

Bílá věž v Hradci Králové by mohla mít sítě proti sebevrahům koncem roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ochoz historické Bílé věže v centru Hradce Králové by mohl koncem letošního roku mít kovové bezpečnostní sítě. Měly by zabránit sebevrahům ve skoku z věže, která je symbolem Hradce Králové.

Článek

Tento týden radnice vybrala projektanta zabezpečení ochozu. Za 330 000 korun bez daně dokumentaci a autorský dozor městu dodá společnost Carl Stahl & spol. ČTK to řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Veřejnosti přístupná renesanční věž je vysoká 72 metrů, vyhlídkový ochoz je ve výšce téměř 50 metrů. Ochoz věže má kamenné zábradlí, které je v horní části nastavené železnými rámy. V rámech jsou napnutá ocelová lanka. Od roku 2016 se pádem z věže podle informací ČTK zabilo pět lidí. Poslední tragický případ se stal v září 2020. Radnice pak oznámila, že se bude zabezpečením ochozu zabývat.

Protože věž je historickou památkou, musí město nechat udělat kompletní projektovou dokumentaci. „Ačkoliv by se mohlo řešení zdát jednoduché, pracujeme s historickou památkou, s dominantou města. Musíme proto postupovat uvážlivě, nic nepodcenit a vše řádně konzultovat s odborem památkové péče,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Podle vedoucího odboru památkové péče magistrátu Jana Falty lze pro ukotvení sítí připustit jen minimum bodů. „Nejlepší je samozřejmě využít stávající kotevní místa, jako je zábradlí, které se již na ochozu nachází,“ uvedl. K návrhu projektanta bude jeho odbor vydávat závazné stanovisko. V něm posoudí, zda jsou splněné podmínky na ochranu památky.

Věž, z níž je výborný výhled na stotisícový Hradec Králové a jeho okolí, je přístupná celoročně. V roce 2015 město dokončilo rok a půl trvající rekonstrukci věže, která přišla na 53 milionů korun. Ve věži je zvon Augustin, který je třetím největším zvonem v Česku.

Reklama

Doporučované