Hlavní obsah

Hlavní areály Krkonoš a Orlických hor pokračují v provozu, na sjezdovkách až metr sněhu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní lyžařská střediska v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji pokračují v provozu. Na sjezdovkách mají od 40 do 100 centimetrů sněhu, lyžování bude do konce sezony za snížené ceny.

Článek

V neděli do Krkonoš a Orlických hor za slunečného počasí vyrazily tisíce lyžařů. Naposledy se dnes lyžovalo v areálu Herlíkovice-Bubákov u Vrchlabí a ve Strážném. „Ve střediscích SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou na sjezdovky, běžky či výlet o víkendu za krásného slunečného počasí vyrazilo přes 6000 lidí. K dispozici měli přes 32 kilometrů sjezdovek s asi jedním metrem sněhu,“ řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Od pondělí se bude na Černé hoře lyžovat na necelých sedmi kilometrech sjezdovek zejména v horních partiích Černé hory, V Peci pod Sněžkou bude v provozu zhruba 12,5 kilometru sjezdovek. Při nákupu on-line bude cena jednodenního skipasu od 600 korun. Vlekaři také budou dál upravovat i běžecké tratě.

„Na Černé hoře a v Peci pod Sněžkou by se mělo lyžovat až do Velikonoc, záležet samozřejmě bude na podmínkách i zájmu lyžařů,“ uvedla mluvčí SkiResortu. Velikonoce letos připadají na 15. až 18. dubna. Mluvčí dodala, že denní provoz zachová i středisko Malá Úpa, které sezonu ukončí 3. dubna.

V největším českém lyžařském středisku Špindlerův Mlýn se do dneška lyžovalo na více než 20 kilometrech sjezdovek v areálech Svatý Petr, Medvědín a Horní Mísečky. Areál Medvědín dnes ukončil provoz. V Horních Mísečkách se bude jezdit do středy 30. března a do 10. dubna v areálu Svatý Petr, který má sjezdovky k severu a sníh z nich odtává nejpomaleji. Ceny skipasu při koupi po internetu jsou ve Špindlerově Mlýně od 500 korun za den.

V Mladých Bukách u Trutnova skončil trvalý provoz dnes, opět se lanovky a vleky rozjedou na víkend 2. až 3. dubna. Také v Dolním Dvoře dnes ukončili denní provoz, závěrečné lyžování sezony bude v areálu od 1. do 3. dubna.

V Orlických horách se stále lyžuje v Deštném a Říčkách. V sobotu se sice s lyžaři přijel do Deštného rozloučit vládce Orlických hor Rampušák, ale lyžovat se v Deštném bude dál až do 3. dubna. Na sjezdovkách v Deštném leží 70 až 80 centimetrů sněhu.

V Říčkách v Orlických horách je v provozu šestisedačková lanovka a otevřené jsou všechny sjezdovky, na kterých leží 50 až 100 centimetrů sněhu. „Od pondělí bude středisko v provozu od 08:00 do 12:00. V sobotu 2. dubna pojedeme od 08:00 do 16:00 a se sezonou se rozloučíme Bafuňářskými závody,“ uvedl ředitel Skicentra Říčky Petr Kánský. Dopolední lyžování v Říčkách bude za 460 korun.

V Pardubickém kraji dnes lyžařská sezona skončila. Naposledy se dnes lyžovalo v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. „Letošní sezona byla nejdelší v počtu lyžařských dnů. Startovali jsme 11. prosince,“ uvedli vlekaři z Dolní Moravy. Návštěvnost se podle nich letos dostala na úroveň sezony 2018/2019, která byla dosud nejsilnější. Naposledy se dnes lyžovalo také ve skicentru Buková hora na Orlickoústecku. Ostatní střediska v Pardubickém kraji sezonu ukončila již dříve.

Horská služba varovala méně zkušené lyžaře před obtížným lyžováním v měkkém a těžkém jarním sněhu, z něhož se na sjezdovkách tvoří boule a hromady. „Lyžaři by měli upravit rychlost, protože manévrování je horší a roste riziko srážky s jinými lyžaři,“ uvedl Jiří Brožek z Horské služby Krkonoše.

Na hřebenech Krkonoš leží 100 až 150 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebeni Orlických hor je kolem 60 centimetrů sněhu.

Reklama

Doporučované