Hlavní obsah

Hradec Králové chystá stavbu pátého sběrného dvora, nynější přestávají stačit

Foto: Pixabay.com

Sběrný dvůr. Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Hradce Králové začala chystat stavbu pátého sběrného dvora, kam by lidé mohli odkládat odpady a nepotřebné věci. Nynější čtyři sběrné dvory nestačí, nový sběrný dvůr by měl ulevit zejména sběrnému dvoru v ulici Na Brně.

Článek

Radnice odhaduje, že kvůli rostoucí ceně stavebních materiálů by stavba sběrného dvora mohla přijít na více než 20 milionů korun.

Loni lidé ve stotisícovém Hradci Králové na všechny sběrné dvory odevzdali 5036 tun odpadu včetně nebezpečného. Ve zpětném odběru odevzdali přes 17 tisíc zářivek, lednic, televizí a dalšího drobného elektra. Odevzdání odpadů je zdarma s výjimkou stavebních a demoličních odpadů. Vedle dvora Na Brně jsou další sběrné dvory v ulicích Bratří Štefanů, U Labe a Temešvár.

Pátý sběrný dvůr by měl vzniknout v ulici V Mlejnku na jižním okraji největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. „V této lokalitě vzhledem k nové bytové zástavbě výrazně narůstá počet obyvatel a nedaleký sběrný dvůr Na Brně je vzhledem ke svým menším rozměrům na hraně využitelnosti. Nový dvůr by se zároveň mohl stát spádovým sběrným dvorem pro městskou část Roudnička,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Rada města na vybudování pátého sběrného dvora zatím schválila 2,3 milionu korun. Výdaj ještě budou muset schválit zastupitelé. Vedení radnice míní, že by město na stavbu nového sběrného dvora použilo dividendy od odpadové společnosti Hradecké služby, která je společným podnikem města a společnosti Marius Pedersen. Další financování stavby by bylo rozložené do let 2023 až 2025.

Základní poplatek za vyvážení popelnic a likvidaci odpadu činí letos v Hradci Králové 600 korun za dospělou osobu a je stejný jako v letech 2020 a 2021. Systém svozu a likvidace odpadů není v Hradci Králové finančně soběstačný, radnice ho dotuje desítkami milionů korun.

Reklama

Doporučované