Hlavní obsah

Hradec Králové tibetskou vlajku nakonec vyvěsí, rozhodli zastupitelé

Tibetská vlajka.

Reklama

Hradec Králové tibetskou vlajku letos 10. března nakonec vyvěsí, rozhodli zastupitelé města. Změnili tím rozhodnutí městské rady, která návrh na vyvěšení tibetské vlajky při světové kampani Vlajka pro Tibet v únoru neschválila.

Článek

Pro připojení ke kampani Vlajka pro Tibet dnes hlasovalo 29 zastupitelů, jeden zastupitel se hlasování zdržel. Sedm zastupitelů nebylo přítomno nebo nehlasovali. Návrh projednání vyvěšení tibetské vlajky dnes přednesl náměstek primátora Pavel Marek (za ANO), který již na jednání rady hlasoval kladně.

Na jednání rady města 22. února bylo přítomno osm radních, z nichž pět hlasovalo pro vyvěšení vlajky. K přejetí usnesení je však vždy potřeba šesti kladných hlasů, protože rada města má podle statutu 11 členů. Z toho dvě místa nejsou obsazená.

Na radě vyvěšení vlajky nepodpořil Oldřich Vlasák (ODS). "Připadalo mi jako slabé gesto, aby to přijala rada, která se sešla v minimálním počtu. Myslím, že daleko větší sílu a podporu to bude mít, pakliže to bude přijato na zastupitelstvu," řekl Vlasák před dnešním hlasováním, v němž vyvěšení vlajky již podpořil. Stejně změnu svého postoje vysvětlil náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

Opoziční zastupitel Martin Hanousek (Zelení) rozhodnutí rady města označil z ostudu. Připomněl, že rada jej učinila v době konfliktní situace na Ukrajině, když akce Vlajka pro Tibet vyjadřuje i akt podpory všem utlačovaným národům.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Hradec Králové byl v roce 1996 jedním z prvních měst v Česku, které se ke kampani připojilo. Později na konci 90. let a na začátku 21. století radnice vlajku oficiálně nevyvěšovala. V posledních letech vlála tibetská vlajka před magistrátem pravidelně, naposledy loni.

Po rozpadu koalice ANO, ODS a Změny a Zelených na hradecké radnici od listopadu 2020 menšinově vládnou ANO a ODS. Na nové koalici se strany nedohodly. V devítičlenné radě města jsou čtyři lidé z ODS, čtyři členové zvolení za ANO a jeden zástupce Změny pro Hradec.

Dne 10. března se vyvěšením tibetské vlajky připomíná potlačení protičínského povstání v hlavním městě Tibetu Lhase v roce 1959, po němž odešel do exilu nejvyšší představitel Tibetu, čtrnáctý dalajláma.

Reklama

Související témata:

Doporučované