Hlavní obsah

Hradecký kraj vyzval své organizace k nákupu od řemeslníků, kteří přišli o trhy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradeckém kraj podpoří řemeslníky, kteří kvůli epidemickým opatřením přišli na zrušených adventních trzích o odbyt svých výrobků. Vyzval organizace zřizované krajem, aby u nich dojednali nákup zboží.

Článek

V regionu jde téměř o 80 řemeslníků, ztráta možnosti prodat své výrobky v předvánočním období může být pro některé z nich likvidační. „Máme možnost těmto lidem pomoci a zároveň zachovat tradiční řemeslné postupy a dovednosti našich předků,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

„Pomoci řemeslníkům touto formou se rozhodlo i samotné vedení kraje a krajský úřad. Podle mých informací je velký zájem o jejich produkty také mezi zaměstnanci krajského úřadu,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Vládní restrikce se v regionu mimo jiné dotkly tradičních adventních trhů pořádaných Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Podle ředitele muzea Petra Grulicha vládou nařízené zrušení vánočních trhů kvůli epidemii covidu-19 vážně ohrozí další udržování české tradiční lidové kultury a řemeslných tradic.

Lidoví řemeslníci jsou na vánočním prodeji existenčně závislí a kompenzace od státu jim ztráty nenahradí. Proto ředitel nedávno zaslal otevřený dopis ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) a rozhodl se řemeslníky podpořit odkupem části sortimentu pro muzejní e-shop. Ministra a jeho úřad Grulich požádal, aby se zasadili o pomoc nositelům tradičních lidových řemesel a o to, aby protiepidemická opatření, která bude přijímat příští vláda, problém vnímala.

Reklama

Doporučované