Hlavní obsah

Kraj začne stavět druhou část obchvatu Opočna. Hotovo má být na jaře 2025

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecký kraj hodlá na přelomu února a března začít stavět druhou část obchvatu třítisícového Opočna na Rychnovsku. Stavba by měla být hotová na jaře roku 2025 a město zbavit tranzitní dopravy.

Článek

Obchvat o délce 1,5 kilometru postaví za 218,7 milionu korun s DPH sdružení firem M-Silnice a Eurovia CS. ČTK to dnes řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Firmami nabídnutá cena odpovídá před soutěží odhadované ceně.

Stavba obchvatu Opočna je součástí investic státu a kraje do veřejné infrastruktury v regionu průmyslové zóny Kvasiny - Solnice, v níž má závod automobilka Škoda Auto. Opočno je od Kvasin vzdáleno 12 kilometrů. Po dokončení druhé etapy obchvatu se centru Opočna zcela vyhnou auta na trase mezi Třebechovicemi pod Orebem a Dobruškou. Obchvat je přeložkou silnice druhé třídy číslo 298, která je jednou z hlavních tras z Hradce Králové do Orlických hor.

První část obchvatu severně od Opočna o délce 2,16 kilometru kraj otevřel v říjnu 2020. Stalo se tak až na druhý pokus. První otevření se slavnostním stříháním pásky se odehrálo již v srpnu. Ukázalo se ale, že se tak stalo bez souhlasu silničního správního úřadu v Dobrušce. Proto kraj musel novou silnici za 147 milionů korun s DPH po sedmi dnech uzavřít. Severní část obchvatu z centra Opočna odvedla především auta na trase mezi Českým Meziříčím a Dobruškou.

Druhá část obchvatu povede západně od města. Na severní část obchvatu se napojí na kruhovém objezdu v Nádražní ulici. Oproti první etapě půjde o technicky i finančně náročnější stavbu. Stavbaři budou muset mostem překlenout údolí Zlatého potoka a v údolní nivě se budou muset vypořádat se ztíženými geologickými podmínkami. Součástí projektu je i vybudování opěrných zdí.

Reklama

Doporučované