Hlavní obsah

Na Benešově třídě v Hradci Králové má letos vzniknout nová lávka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecká radnice chystá výstavbu lávky u restaurace Kozlovka na Benešově třídě na největším sídlišti Moravské Předměstí. Nová lávka pro pěší nahradí tu nynější, která je uzavřená.

Článek

Rada města schválila podmínky výběrového řízení, stavba by mohla začít na jaře, informovali dnes novináře zástupci radnice. Součástí stavebních prací budou také rekonstrukce přilehlých chodníků a zpevněných ploch či vodovodního řadu pod lávkou. Radnice odhadla celou investici na 9,5 milionu korun bez započtení daně.

„Stávající lávka u restaurace Kozlovka je v dezolátním stavu, proto byla z bezpečnostních důvodů před několika lety uzavřena. Tento stav výrazně komplikoval život na ‚Benešovce‘, protože byla omezena průchodnost chodců na zastávku MHD a do obchodů za Kozlovkou. V letošním roce bude tato stará lávka odstraněna a nahrazena novou,“ řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).

Radní města na úterním zasedání schválili vypsání výběrového řízení na zhotovitele. Pokud se jej podaří v soutěži vybrat během následujících týdnů, mohla by stavba začít na jaře. „Na stavbu včetně kolaudace má zhotovitel osm měsíců. Pokud se tedy vše bude vyvíjet podle plánu, lze předpokládat, že by nová lávka mohla místním začít sloužit již v závěru tohoto roku,“ uvedl Řádek.

Kromě opravy lávky město pracuje na přípravách celkové rekonstrukce Benešovy třídy, která je jednou z priorit současného vedení města pro toto volební období. Počítá se s opravou chodníků, parkovacích stání, mobiliáře, navazujících veřejných prostranství i doplněním zeleně.

„V tuto chvíli stále běží územní řízení, pevně věříme, že bychom mohli mít vydané územní rozhodnutí na přelomu letošního a příštího roku,“ uvedl Řádek k přípravě rekonstrukce Benešovy třídy. Poté bude následovat tvorba projektové dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro provádění stavby.

Bulvár Benešovy, dříve Marxovy, třídy vznikl uprostřed sídliště Moravské Předměstí, které bylo budované v 70. a 80. letech minulého století. V mnohapatrových panelácích kolem ulice žije asi 10 000 lidí. Radnice například mezi lety 2012 až 2014 opravila asi za 150 milionů korun prostřední třetinu třídy.

Reklama

Doporučované