Hlavní obsah

Na výměnu kotlů má Liberecký kraj dalších 108 milionů, žádat se bude od července

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj má dalších 108 milionů korun na výměnu kotlů za ekologičtější nebo za tepelná čerpadla. Jsou určené pro domácnosti s nízkými příjmy a seniory. O dotaci bude možné žádat jen elektronicky, a to od 1. července.

Článek

První dotace kraj rozdělil v roce 2016, od té doby podpořil bezmála půl miliardou korun výměnu více než 4500 kotlů.

„Opět podpoříme výměnu starých kotlů první a druhé emisní třídy, a to za kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle či tepelná čerpadla. Jsem za tento program velice rád, jelikož se postupně dostává na další zájemce o výměnu starých kotlů za nové zdroje vytápění,“ doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V novém kole může o dotace žádat majitel nebo spolumajitel nemovitosti, který má v místě výměny kotle trvalé bydliště a příjem jeho domácnosti za rok 2020 nepřesáhnul 170.900 korun na jednoho člena domácnosti, a také domácnosti seniorů.

Žadatelé mohou tentokrát získat až 95 procent peněz nutných k pořízení nového zdroje vytápění, na tepelné čerpadlo je možné dostat až 180 tisíc korun, na kotel na biomasu 130 tisíc korun. Dotaci lze získat i na pořízení nového kotle na plyn, ale jen pokud už ho žadatel vyměnil nebo si nový plynový kotel objednal do 30. dubna, dotace je ale jen 100 tisíc korun. Při průzkumu, který si kraj dělal v lednu, o výměnu projevilo zájem zhruba 260 domácností.

Pro zájemce o výměnu kotle připravil krajský úřad semináře v obcích s rozšířenou působností v celém kraji. Při nich se zájemci dozvědí, jaké budou podmínky vyhlášeného programu a postup, jak žádost na krajský úřad podat. Nejbližší se uskuteční v pondělí 23. května ve Frýdlantu. Podrobnější informace týkající se seminářů najdou žadatelé na webových stránkách programu https://dotace.kraj-lbc.cz/kotlikove-dotace, kde bude zveřejněn také vyhlášený program.

Liberecký kraj získal podle Židka také dalších deset milionů korun pro žadatele z předchozí výzvy. „Umožní to financovat dalších 87 projektů,“ dodal. V tomto případě už ale kraj žádnou výzvu otvírat nebude, peníze půjdou žadatelům, na které se zatím nedostalo a jsou v takzvaném zásobníku.

Reklama

Doporučované