Hlavní obsah

Nadšenci usilují o obnovu areálu s kostelem sv. Václava na Chloumku na Hradecku

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Památkově chráněný kostel svatého Václava s areálem na Chloumku u obce Habřina na Královéhradecku by se mohl v příštích letech změnit v jedno z duchovních a kulturních center regionu.

Článek

„Předpokládaná celková investice do opravy renesančního kostela, zvonice s domkem hrobníka, hřbitova se zdí, včetně výstavby víceúčelového objektu, tzv. rondelu, je více než 80 milionů korun,“ řekl Martin Klimpl ze Spolku na obnovu kostela sv. Václava na Chloumku. Spolek, který se snaží o obnovu areálu více než pět let, chce většinu nákladů pokrýt z evropských dotací.

Obnova areálu na dohled nedávno dokončeného úseku dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří je rozdělena na dva samostatné projekty. Jedním je rekonstrukce historických objektů za více než 50 milionů korun a druhým je novostavba tzv. rondelu, tedy kruhového objektu zapuštěného pod úroveň povrchu, za odhadovaných 30 milionů korun.

„U novostavby jsme dokončili dokumentaci pro územní řízení a čeká náš ještě jedna fáze, vypracování dokumentace pro stavební povolení. Co se týče rekonstrukce historické části, tam jsme dokončili dokumentaci pro stavební povolení,“ řekl Klimpl. Spolku se podařilo dokončit zmíněnou dokumentaci podle něj také díky příspěvku Nadace ČEZ, která poskytla 400 000 korun.

„Čekají nás žádosti o finanční prostředky na vlastní stavbu, která by se mohla rozběhnout, pokud uspějeme, do dvou let. Usilujeme o dotace z evropských fondů,“ řekl Klimpl.

Nová stavba, tzv. rondel by podle něj měla sloužila jako pietní místo, místo pro meditaci a jako příležitostná galerie a zázemí pro konání kulturních a společenských akcí. Rondel by měl vzniknout v prostoru mezi areálem kostela a novodobým hřbitovem. Rekonstruovaný dům hrobníka, se kterým bude objekt propojený, umožní umístění informační kanceláře a vytvoří i vhodné zázemí pro účinkující a návštěvníky. Po obvodu krytého ochozu je navržena galerie, kde mohou být umístěny jak sochy, tak informační panely. V případě nepříznivého počasí bude možné atrium zastřešit lehkou konstrukcí. Veškeré prostory budou volně bezbariérově přístupné, uvedl spolek.

Kostel svatého Václava na Chloumku je římskokatolický poutní kostel na vrchu Chloumek, je chráněn jako kulturní památka České republiky. „Naší snahou je obnova tohoto tradičního pietního místa, oživení jeho duchovních tradic v propojení s moderním kulturním a společenským životem a jeho zařazení na mapu architektonických a kulturních míst Královéhradeckého kraje,“ uvedl předseda správní rady Spolku na obnovu areálu kostela sv. Václava Josef Pácalt.

Podzemní rondel podle spolku odkazuje na legendu z přelomu 11. a 12. století, kdy se nedaleko konala bitva a jeden zraněný šlechtic na útěku před pronásledovateli našel úkryt na Chloumku v jezevčí noře. Svatému Václavu měl učinit slib, že když to přežije, postaví na jeho počest kapli. „My se tímto podzemním objektem vztahujeme k této legendě,“ uvedl ve videu architekt Michal Krejčík.

Areál na Chloumku byl podle spolku v minulosti součástí duchovního a společenského života a historie místních obyvatel, konaly se tam bohoslužby, svatováclavské poutě. Za minulého režimu byl význam místa potlačován.

Reklama

Související témata:

Doporučované