Hlavní obsah

Nízkopříjmové domácnosti v hradeckém kraji mohou žádat o dotaci na výměnu kotlů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nízkopříjmové domácnosti v Královéhradeckém kraji se mohou ode dneška od 10:00 do 14:00 přihlásit o dotaci na výměnu neekologického kotle na tuhá paliva.

Článek

Jde o první z šesti termínů pro registraci, které budou v červnu, červenci a srpnu prostřednictvím krajského dotačního portálu dotace.kr-kralovehradecky.cz. Všichni zájemci o kotlíkové dotace musí podat žádost do konce srpna, po tomto termínu už žádat nebude možné. Mezi žadatele by kraj měl rozdělit přes 130 milionů korun. „Vlastníci rodinných domů tak mají opět možnost využít podporu na výměnu nevyhovujícího zdroje vytápění kotle I. a II. emisní třídy na tuhá paliva s ručním přikládáním,“ uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Královéhradecký kraj dotací podpoří nízkopříjmové domácnosti, které chtějí vyměnit zdroj tepla za ekologický. Nové pořizované zdroje mohou být tepelná čerpadla, kotle na biomasu s automatickým nebo manuálním přikládáním. Podpora u tepelných čerpadel je možná až do 180.000 korun a u kotlů na biomasu až do 130 tisíc korun.

.

„Finanční podpora je určena pro nízkopříjmové domácnosti, to znamená takové, kde čistý příjem na člena domácnosti nebyl v roce 2020 vyšší než 170.900 korun čistého. Mezi oprávněné žadatele bez ohledu na výši příjmu patří domácnosti složené výhradně z osob ve starobním důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně, dále nezletilí žadatelé nebo studenti do 26 let, a také žadatelé, kteří v období od začátku roku 2020 do doby podání žádosti pobírali dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na bydlení,“ uvedl radní kraje pro regionální rozvoj, granty a dotace Adam Valenta (Piráti).

Oprávněným žadatelem je také nově osoba, která je vlastníkem nebo spoluvlastníkem dané nemovitosti a zároveň zde trvale bydlí.

U plynových kotlů dotaci získají pouze již instalovaná zařízení nebo zařízení objednaná do 30. dubna 2022. Žadatel je povinen k žádosti o dotaci doložit doklad o provedené výměně zdroje nebo závaznou objednávku potvrzenou dodavatelem.

Žádosti budou zájemci opět podávat výhradně elektronickou cestou. Kraj přijímá žádosti o takzvané kotlíkové dotace od roku 2016 a dosud rozdělil žadatelům asi 600 milionů korun.

Veškeré informace a podmínky získání dotace lidé naleznou na kotliky.kr-kralovehradecky.cz nebo na infolince +420 722 960 675, která je v provozu v pracovních dnech od 8:00 do 16:00, případně prostřednictvím e-mailu kotlikovedotace@kr-kralovehradecky.cz.

Reklama

Doporučované