Hlavní obsah

Prvním dítětem roku 2022 v Královéhradeckém kraji je v Náchodě narozený Matyáš

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je Matyáš narozený 40 minut po půlnoci v porodnici nemocnice v Náchodě.

Článek

„Matyáš je prvorozeným dítětem svých rodičů. Po porodu vážil 3,3 kilogramu a měřil 49 centimetrů. Rodina bydlí ve středočeských Úvalech,“ uvedla mluvčí náchodské nemocnice Lucie Chytilová.

První holčičkou narozenou v kraji se stala Klaudie, která se narodila dnes v 10:50 v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Při narození vážila 3,3 kilogramu.

Maminky prvního letos narozeného chlapce a holčičky dostanou od Královéhradeckého kraje dar 5000 korun. Podmínkou je jejich trvalé bydliště nebo faktický pobyt na území Královéhradeckého kraje. Kraj nebude rozlišovat, v jaké porodnici se děti narodily. Do loňského roku získávala dar pouze miminka narozená v porodnicích patřících kraji.

„Demografický vývoj v Královéhradeckém kraji je dlouhodobě nepříznivý. Velice důležitá je proto jakákoliv podpora mladých rodin. Dar prvním novorozencům je především symbolické poděkování všem maminkám a ocenění jejich důležitého a nelehkého poslání,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Prvního novorozence ocení i město Hradec Králové, a to darem 5000 korun a zlatou pamětní medailí v hodnotě téměř 13.000 korun. Podmínkou je to, že se musí narodit v porodnici hradecké fakultní nemocnice a stát se občanem Hradce Králové. Dalším dětem narozeným v Hradci Králové dává radnice stříbrnou pamětní minci.

Prvním miminkem roku 2021 v kraji byl chlapec narozený 1. ledna v 00:26 v porodnici Fakultní nemocnice Hradec Králové. Dostal jméno Ivan.

Reklama

Doporučované