Hlavní obsah

Rada Hradce Králové zrušila své rozhodnutí o zdražení jízdného v MHD

Foto: Michal Balada, Shutterstock.com

Hradec Králové.

Reklama

Radní města Hradce Králové dnes na mimořádné schůzi zrušili své rozhodnutí o zdražení jízdného v městské hromadné dopravě (MHD) od 1. ledna. Vedení města chce nové tarify projednat se zastupitelskými kluby včetně opozičních.

Článek

„Uvědomujeme si, že pro toto závažné rozhodnutí je nutný konsenzus zastupitelů,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek. Ceny jízdného měly podle rozhodnutí radních ze 7. prosince vzrůst až o desítky procent.

Zvýšení tarifů na radě města prošlo především díky hlasům radních za ODS. Nové ceny nepodpořili například náměstek primátora pro majetek a městské organizace Pavel Marek (ANO) a ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO). Výhrady měli k tomu, že zdražení nejvíce postihne školáky, seniory nad 70 let a doprovod dětí. S kritikou nových tarifů dnes vystoupili opoziční Piráti, podle kterých by zdražení postihlo sociálně ohrožené skupiny obyvatel.

Podle Hrabálka se město úpravě cen MHD kvůli růstu cen paliv, mezd a dalších vstupů v nejbližší době nevyhne. „Je však zřejmé, že u námi přijatého ceníku nebyla nová cena v některých tarifech MHD dostatečně projednána. Proto jsme se dohodli, že ke změně cen od ledna zatím nedojde a vyzveme všechny zastupitelské kluby k diskuzi, aby návrh změn v ceníku MHD připomínkovaly,“ uvedl primátor.

Současně podle něj dopravní podnik získá více prostoru zajistit vše potřebné v souvislosti se změnami ceníku. „Předpokládáme, že změny se podaří projednat a připravit s platností od druhého čtvrtletí příštího roku,“ uvedl Hrabálek.

Od loňského listopadového rozpadu koalice ANO, ODS a Změny a Zelených na hradecké radnici menšinově vládnou ANO a ODS. Na nové koalici se strany dosud nedohodly. V devítičlenné radě města jsou čtyři lidé z ODS, čtyři členové zvolení za ANO a jeden zástupce Změny pro Hradec.

Podle dnes zrušeného ceníku měla jízda placená čipovou městskou kartou zdražit o 14 procent na 16 korun ze čtrnácti korun, papírová jízdenka měla zdražit z 20 na 25 korun. Zdražit měly časové jízdenky. Školní dvanáctiměsíční jízdenka měla zdražit o 22 procent na 1800 korun. Roční jízdenka pro seniory nad 70 let měla zdražit ze 100 na 600 korun. Zrušeny měly být přepravy zdarma pro doprovod dítěte do tří let věku, zpoplatněna měla být přeprava dětského kočárku.

Zdražením jízdného měl dopravní podnik získat za rok navíc asi 7,5 milionu korun. A to při stávajícím počtu cestujících, který je kvůli covidové epidemii proti minulým letům nižší asi o 25 až 30 procent. Město letos dopravní podnik dotuje částkou 281,7 milionu korun, v roce 2022 by dotace měla vzrůst na 293,9 milionu korun.

Reklama

Doporučované