Hlavní obsah

Radnice v Trutnově chystá změny na sídlišti Zelená Louka, chce znát názor lidí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Trutnovská radnice si nechá zpracovat průzkum mezi obyvateli sídliště Zelená louka, jak by si představovali úpravu veřejných prostranství. Cílem je před chystanou revitalizací zjistit, co lidem chybí, co by se mělo změnit.

Článek

Sídliště má zhruba 6300 obyvatel a vznikalo v 70. a 80. letech minulého století. Průzkum bude rozdělen do tří částí a měl by se uskutečnit letos na jaře. V první části se lidé budou moci na webových stránkách města vyjádřit, co je v daném místě trápí nebo co by změnili. „Druhou částí bude terénní průzkum, kdy dojde k oslovování obyvatel. Na základě toho vznikne papírový a on-line dotazník,“ řekla mluvčí radnice Michaela Dědková.

Cena zakázky na průzkum mezi obyvateli sídliště je 232.500 korun. Cílem je zmapování dosavadního užívání veřejného prostranství Zelené Louky, nalezení jak problémových, tak funkčních míst a určit možnosti, jak současný stav zlepšit. „Díky průzkumu získáme kvalitní podklady, které poslouží pro architektonicko-urbanistickou studii a následné provedení konkrétních projektů,“ uvedla vítězka výběrového řízení na zpracování průzkumu Dominika Potužáková.

Nejpozději na konci letošního roku chce město na základě získaných podkladů rozhodnout o dalším postupu a zpracování architektonicko-urbanistické studie. „Výstupy budou k dispozici v závěru roku, kdy s nimi seznámíme veřejnost. Podrobnosti k průzkumu i k celému projektu revitalizace Zelené Louky budeme postupně zveřejňovat na informačních kanálech města,“ uvedl starosta Trutnova Michal Rosa (ODS).

Úpravy na sídlišti by se podle Dědkové mohly týkat zelených ploch, mobiliáře, dětských hřišť, rozšíření parkovacích míst, úprav chodníků nebo odpočinkových zón. Na kolik by to mělo celé vyjít, zástupci radnice nedokázali odpovědět. „Jsme v počáteční fázi, průzkum mezi obyvateli je krok číslo jedna,“ řekla Dědková. Práce na úpravě sídliště by podle ní mohly v ideálním případě začít koncem roku 2023.

„Zelená Louka je rozsáhlé a složité území, které primárně plní funkci obytné čtvrti. To, jak se za poslední dekády formovala, nevyhovuje současným trendům moderní rezidenční oblasti. Rádi bychom například využili potenciál sídliště, které je z obou stran obklopeno přírodou,“ uvedl Rosa.

Radnice podle něj nechce do projektu vstupovat s předpoklady a domněnkami, ale chce načerpat informace přímo od obyvatel. „O řadě problémů víme, ale zajímá nás stanovení priorit ze strany občanů,“ uvedl Rosa.

Třicetitisícový Trutnov je po krajském Hradci Králové druhým nejlidnatějším městem v Královéhradeckém kraji. Letošní hlavní investicí města je loni zahájená oprava kina Vesmír, na kterou chce Trutnov letos dát 95 milionů korun.

Reklama

Doporučované