Hlavní obsah

Stavební část projektu návštěvnického centra KRNAP končí, začne budování expozic

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Projekt návštěvnického centra Krkonošského národního parku (KRNAP), které vzniká v bývalém klášteře ve Vrchlabí, je ve své polovině. Stavební část by měla být dokončena na začátku příštího roku, poté naváže budování expozic.

Článek

Hlavní návštěvnické centrum národního parku ponese název Muzeum Krkonoš a jeho otevření je naplánované na květen 2023. Vrchlabský klášter je sídlem Krkonošského muzea Správy KRNAP.

„Stavební firma dokončuje stavební práce, nyní především pracuje na dodělávkách interiérů. Pracuje se na kompletacích, dokončení elektrických rozvodů, vzduchotechniky, topení. Finalizují se čisté povrchy,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Součástí rekonstrukce bývalého kláštera je nový vstup do budoucích expozic. Má podobu skály a umožní zachovat podstatu struktury klášterní budovy. Architektonickou stránku přestavby kláštera zajistil profesor Roman Koucký a Šárka Malá ze společnosti koucky-arch.cz. Architekti navrhli nové uspořádání, kdy je hlavní vstup do expozic otočený k městu a navazuje na parkoviště. Nový vstup byl již dokončen.

„Práce jdou podle upraveného harmonogramu, stavební část by měla být dokončena do konce ledna 2022. Finalizujeme jednotlivá zadání veřejných zakázek k expoziční části, některé soutěže už byly vyhlášeny. V prvních měsících příštího roku začne realizační fáze expozic,“ řekl Drahný.

Budova bývalého kláštera je nepřístupná veřejnosti od podzimu 2017, stavební část projektu začala loni v únoru. Stavební práce zajišťuje Metrostav, který zakázku vyhrál s cenou 109,5 milionu korun bez DPH. Celkové náklady včetně vybudování expozice jsou odhadovány na více než 200 milionů korun. Evropské dotace mají činit více než 80 procent uznatelných nákladů.

Opravený klášter s novou interaktivní expozicí bude sloužit jako reprezentativní vstupní brána Krkonoš. Nové návštěvnické centrum KRNAP nahradí oblíbené expozice Kámen a život a Člověk a hory. Vznikne expozice dokumentující příběh Krkonoš s ohledem na jedinečnou přírodu a soužití přírody a člověka.

Reklama

Doporučované