Hlavní obsah

Teplo v Hradci Králové zdraží o 8,5 procenta, domácnost si připlatí 99 korun měsíčně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové zvýší od 1. ledna cenu tepla o 8,48 procenta na 610,82 koruny za gigajoule. Účet za teplo v třípokojovém bytě při průměrné spotřebě vzroste asi o 1193 asi na 15 270 korun.

Článek

Firma v krajském městě dodává teplo do 24 tisíc domácností, měsíčně si přitom každá z nich připlatí 99 korun. Do zvýšení ceny Tepelné hospodářství promítlo pouze nárůst ceny tepla z Elektráren Opatovice (EOP), od nichž teplo pro své zákazníky nakupuje. „Růst ostatních nákladů, který je meziročně nejméně desetiprocentní, jsme kompenzovali úsporami a v minulosti vytvořenými rezervami,“ řekl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Úspory podnik má i díky zavádění nových technologií.

„Naším dlouhodobým cílem je udržet ceny tepla a teplé vody pro hradecké domácnosti nadále na jedné z nejnižších cenových úrovní v rámci republikového srovnání,“ uvedl Seidler. Letos je průměrná cena centrálně dodávaného tepla v Česku kolem 600 Kč/GJ.

Teplárenské sdružení ČR v říjnu uvedlo, že meziroční zdražení ceny tepla může být až dvouciferné a tedy nejvyšší za posledních 13 let. Za vytápění bytu by si lidé podle sdružení měli příští rok připlatit i několik tisíc korun. Důvodem je zdražování paliv a emisních povolenek.

Přes úspory bude mít Tepelné hospodářství zdroje na opravy a investice do teplárenské soustavy. „Na nové investice a zejména technická zhodnocení stávajícího majetku plánujeme i pro nadcházející rok vyčlenit více než 19 milionů korun,“ uvedl náměstek ředitele Petr Juránek.

Tepelné hospodářství zásobuje teplem vedle domácností i školy a další veřejné a soukromé instituce. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci Králové je odhadem 80 procent. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkurují. Ceny pro příští rok EOP zatím neoznámily.

Loni Tepelnému hospodářství klesl zisk na 10,2 milionu korun z předloňských 19,1 milionu korun. Důvodem byl výpadek tržeb firmy v době epidemie covidu-19, kdy především školy byly mnoho týdnů zavřené a tepla odebraly výrazně méně. Výnosy firmy loni dosáhly 496 milionů korun, plán počítal s úrovní 550 milionů. Přes pokles zisku Tepelné hospodářství nemuselo omezovat výdaje na investice a opravy, které loni dosáhly zhruba 15 milionů korun.

Rada města Hradce Králové, která má funkci valné hromady Tepelného hospodářství, na jaře rozhodla, že jeden milion z loňského zisku půjde do sociálního fondu firmy a devět milionů korun na dividendy. Na dividendy firma navíc ještě přidala šest milionů korun z nerozdělených zisků minulých let, takže celkem město dostalo na dividendách 15 milionů korun. To bylo stejně jako loni, kdy však firma nemusela používat minulé zisky.

Reklama

Související témata:

Doporučované