Hlavní obsah

V Hradci Králové je další defibrilátor, je v univerzitním kampusu Na Soutoku

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Hradci Králové přibyl další defibrilátor, je v univerzitním kampusu Na Soutoku. V nejbližší době se objeví v databázi AED Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a také v aplikaci Záchranka.

Článek

Automatizovaný externí defibrilátor (AED) je v budově Fakulty informatiky a managementu (FIM) Univerzity Hradec Králové (UHK). Přístroj slouží k podání defibrilačního výboje při zástavě srdce.

„Protože je univerzita centrem vzdělanosti v regionu a na její půdě se za účelem nejrůznějších aktivit setkávají ročně tisíce lidí, je to logický krok. Zaškolili jsme první tří desítky univerzitních zaměstnanců, byť je defibrilátor schopný použít s pomocí operátora i laik. K dispozici je tedy pro kohokoli,“ uvedl mluvčí univerzity Jakub Novák.

V Hradci Králové jsou rozmístěny přibližně tři desítky defibrilátorů. „Umístění přístroje AED na FIM UHK doplnilo místo mezi zimním stadionem a Fakultní nemocnicí Hradec Králové,“ uvedl Novák.

UHK nabízí studium na čtyřech fakultách, na Fakultě informatiky a managementu, Přírodovědecké fakultě, Filozofické fakultě a Pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6500 lidí, plus zahraniční studenti, kterých ale kvůli koronaviru výrazně ubylo, a to zhruba o polovinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované