Hlavní obsah

V Krkonoších jezdí jen lanovka na Sněžku. Na hřebenech je stále metr sněhu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na hřebeny Krkonoš se turisté mohou o tomto víkendu dostat pouze lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Ostatní lanovky v Krkonoších mají po zimní sezoně pravidelnou odstávku a nejsou v provozu.

Článek

Na hřebenech Krkonoš leží stále kolem jednoho metru sněhu, zjistila dnes ČTK u provozovatelů lanovek a horské služby.

Dnes ráno provoz lanovky na Sněžku částečně omezil silný vítr, takže jezdila jen do mezistanice na Růžové hoře. Když je horní úsek mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky.

Lanovka na Sněžku je v dubnu v provozu o víkendech, kdy jezdí od 08:00 do 18:00. Do pravidelného denního letního provozu se lanovka rozjede v sobotu 30. dubna. Lyžaře ani běžkaře lanovka nepřepravuje. Od 30. dubna pojede denně i lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín.

Dnes ráno na Sněžce panovalo jasné slunečné počasí a byly asi čtyři stupně pod nulou. Na hřebenech Krkonoš je přibližně 70 až 110 centimetrů sněhu. U Luční boudy, která leží v nadmořské výšce 1415 metrů, dnes ráno leželo 98 centimetrů sněhu.

V lavinových katastrech stále platí první, tedy nejnižší, stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. „Po oteplení se na horách prudce ochladilo, čímž vznikla ledová krusta. Je možnost samovolného uvolnění malých, nebo středních lavin, které se většinou zastaví ještě na svahu,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Reklama

Doporučované