Hlavní obsah

V Krkonoších vyhlásili první stupeň lavinového nebezpečí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Horská služba v Krkonoších vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí.

Článek

Za posledních 48 hodin na hřebenech Krkonoš napadlo 35 centimetrů sněhu. Více ho je na závětrných svazích a v lavinových žlabech, zjistila ČTK na webu horské služby. První stupeň v nejvyšších českých horách začal platit ve středu 1. prosince.

V současné zimní sezoně bylo lavinové nebezpečí v Krkonoších vyhlášeno poprvé. Minulou zimní sezonu to bylo poprvé 4. ledna 2021 a předminulou zimu 16. prosince 2019. Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle. První lavinový stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice platí také na polské straně hor.

„Sníh napadl na holou zem za působení SZ - JZ silného nárazového větru. Na závětrných svazích a žlabech se mohou vyskytnout malé laviny z navátého sněhu, které se zastaví ještě na svahu. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá,“ uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1 415 metrů bylo dnes ráno mrazivo, minus pět stupňů Celsia, vítr dosahoval v nárazech rychlosti přes 70 km/h a v okolí bylo 42 cm sněhu, z toho 15 cm nového, uvedla na webu horská služba.

Podle meteorologů by dnes v Královéhradeckém kraji mělo být oblačno až zataženo, ojediněle až polojasno, místy přeháňky, nad 900 metrů nad mořem, postupně od severozápadu nad 600 metrů sněhové. Sníh by měl později večer padat ve všech polohách. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi třemi až šesti stupni nad nulou, na horách mezi nulou až minus třemi stupni.

Reklama

Doporučované