Hlavní obsah

V Náchodě vzniklo nové chráněné bydlení za 17,5 milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rodinný dům s komunitní domácností postavil Královéhradecký kraj s pomocí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, která činila 13,5 milionu korun.

Článek

ČTK o tom dnes informovali zástupci hejtmanství. Projekt je součástí transformace sociálních služeb v kraji.

„Cílem je přesunout klienty, kteří jsou schopni se o sebe postarat s menší mírou podpory, z velkých ústavních zařízení do běžného prostředí. Měli by si najít práci a naučit se vést domácnost. Později by se mohli zcela osamostatnit a chráněné bydlení opustit,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Do jednopodlažního objektu se přestěhuje šest klientů rokytnického Domova na Stříbrném vrchu. Stavba náchodského domova začala v srpnu 2020, dokončený a vybavený je od loňského prosince.

Objekt je rozdělený na dvě samostatné bytové jednotky se třemi ložnicemi, společnou obytnou místností s kuchyňským koutem a sociálním zázemím. „Z hlavní společné chodby je přístup do místnosti pro personál, navazující technické místnosti a garáže. Z obývacího pokoje je bezbariérový přístup na venkovní terasu,“ uvedl první náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Stavbu provedla společnost PS-STAV Náchod.

Královéhradecký kraj hodlá do roku 2026 investovat do sociálních služeb více než dvě miliardy korun. V současnosti kraj buduje či rozšiřuje domovy důchodců v Žacléři, Opočně a Borohrádku.

Reklama

Doporučované