Hlavní obsah

Vlekaři v Krkonoších a v Orlických horách začali poprvé v sezoně zasněžovat

Foto: Jaroslav Brousil

Ilustrační foto.

Reklama

Vlekaři v hlavních střediscích Krkonoš a Orlických hor začali s příchodem mrazů poprvé uměle zasněžovat sjezdovky pro nadcházející sezonu. Teploty v noci na hřebenech Krkonoš klesly až k minus deseti stupňům Celsia.

Článek

S dopoledním vzestupem teplot vlekaři sněžná děla postupně vypínali. „Pokud to počasí umožní, budeme v zasněžování pokračovat tak, abychom mohli co nejdříve zahájit lyžařskou sezonu,“ řekla mluvčí krkonošského SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová. Na Černé hoře vlekaři zasněžovali sjezdovky Anděl či Hofmanky. „Zasněžujeme všude, kde to teplota a vlhkost umožňují,“ uvedla Plchová.

V největším českém zimním středisku Špindlerův Mlýn začali vlekaři zasněžovat především v areálech Svatý Petr a Medvědín. „Prioritou je zasněžení modré a červené sjezdovky ve Svatém Petru a červené na Medvědíně,“ řekl mluvčí skiareálu Adam Svačina. Špindlerovští by chtěli lyžařskou sezonu zahájit 10. prosince. V té době by se na dojezdu sjezdovek ve Svatém Petru měly od 7. do 11. prosince konat Winter Hockey Games, jejichž součástí budou extraligové zápasy Kladna s Pardubicemi a Hradce Králové se Spartou. „Stadion již stojí a ledová plocha se začíná chladit. Lyžařský provoz nebude kvůli hokeji nijak omezen,“ uvedl Svačina.

Sněžná děla spustili vlekaři i v Mladých Bukách u Trutnova, v Herlíkovicích u Vrchlabí či v Deštném a v Říčkách v Orlických horách.

Loni se poprvé v Krkonoších a v Orlických horách lyžovalo 18. prosince, přičemž zahájení sezony tehdy záviselo na rozhodnutí vlády a nastavení epidemických opatření. Sezona pak kvůli vzestupu epidemie trvala jen devět dní do 26. prosince. V roce 2019, kdy epidemie koronaviru nebyla, se v Krkonoších poprvé lyžovalo 7. prosince. V roce 2018 lyžování začalo 30. listopadu.

Pro nadcházející sezonu zatím platí to, že podmínkou k nákupu skipasů u dospělých lidí, pokud nemají zdravotní výjimku, bude předložení potvrzení o očkování proti covidu-19 nebo doklad o prodělání nákazy v uplynulých 180 dnech. Negativní test na koronavirus stačit nebude. Na lanovkách a vlecích budou muset cestující dodržovat rozestupy 1,5 metru, pokud nepůjde o členy jedné domácnosti, žáky jedné školy a jejich dozor.

Reklama

Doporučované