Hlavní obsah

Záchranáři začali zasahovat v Krkonoších z nové základny v Temném Dole

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zdravotničtí záchranáři tento týden začali zasahovat z nové základny v Temném Dole. Až o polovinu se jim zkrátily dojezdové doby do lyžařských středisek východních Krkonoš. Základna je ve zkušebním provozu.

Článek

Nově vzniklá posádka, která se přemístila do Temného Dolu v Horním Maršově z Trutnova, existuje od 1. prosince. Oficiální otevření základny bude v lednu. „V úterý 21. prosince jsme v Temném Dole zahájili zkušební provoz, ostrý výjezd odtud už ale posádka má za sebou, bylo to v Peci pod Sněžkou. Posádka je v systému od 1. prosince. Než se přesunula do Temného Dolu, využívala zázemí základny v Trutnově,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraj Libor Seneta.

Posádku rychlé zdravotnické pomoci v Temném Dole tvoří jedna sanitka a dva záchranáři. Smyslem vzniku výjezdové základny v Temném Dole bylo přiblížit zdravotnické záchranáře k horským střediskům východních Krkonoš, které patří v Královéhradeckém kraji k turisticky nejoblíbenějším oblastem. Jsou tam lyžařské areály, například v Peci pod Sněžkou nebo v Malé Úpě.

Stavba základny začala v březnu 2020, vznikla přestavbou dvou objektů, které patří Královéhradeckému kraji. Je nedaleko křižovatky, kde z hlavní silnice do Pece odbočuje silnice na Pomezní Boudy na hřebenech Krkonoš. Z jednoho objektu je výjezdová základna, z druhého vzdělávací a výcvikové středisko. Ve výcvikovém centru v Temném Dole se budou školit nejen krajští záchranáři, ale i policisté nebo hasiči.

Cena za celý projekt základny a školicího střediska včetně vybavení je přes 43 milionů korun včetně DPH, více než polovinu nákladů pokryje evropská dotace. Vybavení interiérů vyšlo na 1,3 milionu korun se započtením daně a dodávka simulátorů na 3,9 milionu korun s DPH, uvedli dříve zástupci hejtmanství.

Reklama

Související témata:

Doporučované