Hlavní obsah

Záchranka z nové základny v Temném Dole měla za dva týdny provozu přes 60 zásahů

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Zdravotničtí záchranáři z nové výjezdové základny v Temném Dole v Horním Maršově na Trutnovsku měli dosud přes 60 zásahů. Většinou šlo o výjezdy k úrazům v horských střediscích východních Krkonoš.

Článek

Součástí nové stanice je také školicí centrum pro složky IZS. Za výstavbu a vybavení nových objektů v Temném Dole Královéhradecký kraj zaplatil více než 43 milionů korun. Základna začala fungovat v druhé polovině prosince 2021.

„Většina z více než 60 případů byla charakteru úrazového, ve většině z nich jsme spolupracovali s horskou službou. Asi se začne ukazovat, že opravdu toto stanoviště bude více traumaticky založené. Uvidíme ale, co ukáže mimosezona a letní období,“ řekl při oficiálním otevření základny řekl mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Ivo Novák.

Smyslem stavby výjezdové základny v Temném Dole bylo podle vedení kraje přiblížit zdravotnické záchranáře k oblíbeným horským střediskům východních Krkonoš. „Pro horské oblasti je typická častá změna počasí, a především pak v zimě klimatické podmínky zhoršují dojezdové časy. Otevřením nové výjezdové stanice v Temném Dole se až o polovinu zkrátí dojezdová doba oproti dřívějšku, kdy byla nejbližší základna záchranářů v Trutnově,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Posádku v Temném Dole tvoří jedna sanitka a dva záchranáři. „Počítáme s tím, že záchranářský tým v Temném Dole bude mít kratší dojezdové časy do nejvytíženějších horských středisek. Zároveň ale také uleví výjezdové základně v Trutnově, odkud jsme jen v loňském roce zrealizovali více než 5500 výjezdů,“ uvedl ředitel krajských zdravotnických záchranářů Libor Seneta.

Základna se školicím střediskem vznikla přestavbou dvou objektů, které patří Královéhradeckému kraji. Je nedaleko křižovatky, kde z hlavní silnice do Pece odbočuje silnice na Pomezní Boudy na hřebenech Krkonoš. Z jednoho objektu je výjezdová základna, z druhého vzdělávací a výcvikové středisko. Stavbu dvou nových objektů s garáží pro výjezdová vozidla záchranářů kraj zahájil na jaře 2020.

„Přestavba objektů v Temném Dole trvala zhruba rok a půl. Náklady na stavbu a nové vybavení stanice a školicího střediska přišly na 43 milionů korun, přičemž kraji se ve spolupráci s Centrem investic, rozvoje a inovací podařilo na projekt získat evropskou dotaci, která pokryla více jak polovinu celkových nákladů,“ uvedl první náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Vedle výjezdové základny bude areál sloužit také jako výcvikové středisko pro složky IZS. „Nová budova disponuje výcvikovými trenažéry, které pomohou při tréninku a zvýšení odbornosti nejen našich záchranářů, ale i hasičů a dalších složek IZS. Součástí je například simulátor pro výuku rozšířené podpory životních funkcí, simulátor práce s automatizovaným externím defibrilátorem,“ uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje dosud disponovala 16 výjezdovými základnami ve 13 městech, a to v Hradci Králové, Trutnově, Vrchlabí, Dvoře Králové nad Labem, Náchodě, Jaroměři, Broumově, Jičíně, Nové Pace, Hořicích, Novém Bydžově, Rychnově nad Kněžnou a Opočně. Nejbližší výjezdová základna zdravotnických záchranářů pro oblast východních Krkonoš, kde jsou velké lyžařské areály v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Malé Úpě, byla dosud v Trutnově.

Reklama

Související témata:
Horní Maršov

Doporučované