Hlavní obsah

Začne stavba obchvatu Nové Paky i propojování areálů ve Špindlerově Mlýně

Ilustrační foto.

Reklama

Zahájení stavby silničního obchvatu Nové Paky na Jičínsku, modernizace krajských nemocnic nebo propojení lyžařských areálů v největším českém lyžařském středisku - ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších.

Článek

To jsou některé z hlavních investičních akcí v Královéhradeckém kraji v nadcházejícím roce 2022. Kraj čekají také tradiční akce, jako je třeba festival Rock for People nebo Brutal Assault.

Plánované propojení lyžařských areálů Medvědín a Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně za více než miliardu korun je označováno za největší jednotlivý investiční projekt v českém lyžařském byznysu. Projekt musel být kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru o rok odložen.

„Pokud zimní sezona proběhne, tak předpokládáme, že na jaře 2022 bychom začali,“ řekl manažer špindlerovského skiareálu Adam Svačina.

Chystaná investice do propojení se podle něj pohybuje kolem 1,2 miliardy korun a měla by být rozdělena do dvou etap s předpokládaným dokončením v roce 2023. Centrem propojení areálů bude parkovací terminál na současném parkovišti u vjezdu do města, na jehož střeše budou dolní stanice lanovek.

Nejvýznamnější jednotlivou investicí do silnic v kraji bude v roce 2022 stavba obchvatu Nové Paky. Hlavní stavební práce by měly začít nejpozději na jaře. Předpokládaná hodnota zakázky je 1,9 miliardy korun se započtením daně.

Kraj bude příští rok pokračovat v modernizaci krajských nemocnic, které má v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. V roce 2022 by kraj chtěl zahájit rozsáhlou modernizaci rychnovské nemocnice, která je v regionu, kde pokračuje rozvoj průmyslové zóny Solnice - Kvasiny a kde je i závod Škoda Auto. Celkové náklady na modernizaci nemocnice kraj odhaduje na 865 milionů korun, dotace státu by měla činit 300 milionů korun. Výstavba by měla trvat tři roky.

V roce 2022 by se mělo začít stavět také v nemocnici ve Dvoře Králové. Stavba nových operačních sálů v budově laboratoří v této krajské nemocnici by mohla začít na jaře a skončit na jaře 2023. Odhadované náklady za stavbu jsou kolem 69 milionů korun bez DPH a na celý projekt včetně technologií zhruba 90 milionů korun bez DPH.

V Trutnově by měla začít výstavba nového pavilonu urgentního příjmu a navazujících oborů ARO a JIP za zhruba 150 milionů korun. V trutnovské nemocnici by měla v roce 2022 pokračovat také druhá etapa výstavby laboratoří a transfúzního oddělení. Celkové výdaje na tuto investici jsou téměř 183 milionů korun bez DPH a dokončena by mělo být v polovině roku 2023.

Kraj zároveň pokračuje v přípravě projektu druhé etapy stavby nemocnice Náchod asi za 580 milionů korun, v září 2020 dokončil první etapu za 1,4 miliardy korun bez DPH. Stavební práce by by měly začít v roce 2023.

V Hradci Králové pokračuje stavba nového fotbalového stadionu za asi 745 milionů korun s DPH, která začala v roce 2021. Jde o největší zakázku v novodobé historii města. Vše by mělo být hotové na jaře 2023.

Na léto se v kraji chystá několik tradičních hudebních festivalů, některé byly v roce 2021 a 2020 zrušeny kvůli koronaviru, jiné se uskutečnily v omezeném formátu. V termínu 15. až 18. června je na hradeckém letišti naplánován další ročník festivalu Rock for People, ve dnech 9. až 13. srpna do Josefova v Jaroměři festival Brutal Assault nebo hradecký mezinárodní divadelní festival ve dnech 24. června až 1. července.

Reklama

Doporučované