Hlavní obsah

Zastupitelé Hradce Králové odmítli rozpočet na rok 2022, město bude mít provizorium

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé Hradce Králové po kritice opozice neschválili rozpočet města na rok 2022. Město bude na začátku roku 2022 hospodařit podle rozpočtového provizoria.

Článek

Náměstkyni primátora pro ekonomiku Monice Štayrové (ANO) zastupitelé na základě protinávrhu opozice uložili přepracovat dnes předložený návrh rozpočtu na rok 2022. O samotném návrhu rozpočtu zastupitelé následně ani nehlasovali.

Předložený návrh rozpočtu počítal se schodkem 507 milionů korun při příjmech 2,29 miliardy korun a výdajích 2,79 miliardy korun. Schodek mělo město z většiny uhradit z peněz ušetřených v minulých letech a dále z úvěru 170 milionů korun. Výdaje na investice chtělo město ztrojnásobit na 716 milionů korun z letos plánovaných 225 milionů korun.

Od loňského listopadového rozpadu koalice ANO, ODS a Změny a Zelených na hradecké radnici menšinově vládnou ANO a ODS. Na nové koalici se strany nedohodly. V devítičlenné radě města jsou čtyři lidé z ODS, čtyři členové zvolení za ANO a jeden zástupce Změny pro Hradec.

Přepracovaný návrh rozpočtu musí podle usnesení zastupitelů splňovat osm různých podmínek. Nesmí mít například schodek přes 507 milionů korun, musí navýšit výdaje do školství a kulturním organizacím města o nejméně pět procent. Musí počítat s rezervou na výdaje související s epidemií covidu-19, má redukovat výdaje v gesci náměstka Pavla Marka (ANO) do komunikací, sportovišť a do nebytového fondu. Pro usnesení hlasovalo 20 z 35 přítomných zastupitelů. Z tábora vládních stran pro něj hlasovali jen Martin Soukup (ODS) a Andrea Turková (ANO). Pro schválení bylo třeba 19 hlasů.

Výraznější většina 27 zastupitelů pak hlasovala pro pravidla rozpočtového provizoria. Podle nich například radnice může čerpat výdaje jen na nutný provoz města a svým příspěvkovým organizacím může měsíčně poslat jen jednu dvanáctinu schváleného rozpočtu roku 2021. Nové investice město nemůže zahájit. Provizorium by mělo trvat nejdéle do konce března 2022.

Opozice podrobila předložený rozpočet kritice. „V rozpočtu je podhodnocena oblast sociální, školství, kultury. S opozicí byl rozpočet málo komunikovaný. Nebudu pro něj hlasovat,“ řekl zastupitel Pavel Vrbický (Piráti). Podle Martina Hanouska (Zelení) navržený rozpočet obsahoval zbytné investice, například lávku přes Labe či přístavbu zimního stadionu. Nelíbilo se mu, že odvětví školství nemá žádný nárůst výdajů, zatímco majetková gesce náměstka primátora Marka by měla dostat o více než 24 procent více peněz.

Podle Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) byla příprava rozpočtu na nadcházející velmi těžký rok podceněna, označila ji za velký politický amatérismus. Rozpočet podle ní nereaguje na současný výrazný růst cen energií. Opozici se nelíbilo, že rozpočet nepočítá s rezervou na věci související s epidemií covidu.

Náměstkyně Štayrová výhrady opozice k rozpočtu odmítla. Navržený rozpočet označila za prorůstový, město není předluženo. Rezervu na covid a úhrady za zvýšené platby za energie svým organizacím bude město podle ní schopno pokrýt z kladného výsledku hospodaření letošního roku. Odmítla, že by tvorbu rozpočtu s opozicí nekomunikovala. „Již nevím, jak jinak bych vás měla ke komunikaci přesvědčit. Rozpočet se tvoří od května. Měli jste měsíc na připomínky i osobní jednání,“ řekla směrem k opozici.

Podle Marka je řada investic patřících do jeho gesce úzce spjata i s výdaji do škol a dalšími odvětvími. Připomněl, že s investicemi v nynější době výrazného růstu cen stavebních prací by město nemělo otálet. „Počítáme s opravami mostů, ale klidně to vyškrtněme. Můžeme projekty odložit a udělat za dražší peníze,“ řekl.

Hlavní investicí města je letos zahájená stavba fotbalového stadionu za asi 745 milionů korun s DPH. Jde o největší zakázku v novodobé historii města. Rozpočtové provizorium se stavby nedotkne. Stejně tak se neschválení rozpočtu nedotkne ani dalších již zahájených staveb, a to například stavby inteligentního dopravního systému, stavby lávky přes Labe či stavby sportovní haly na Pouchově.

Reklama

Doporučované