Hlavní obsah

Zrušení trhů podle ředitele Muzea východních Čech ohrozí lidové řemeslné tradice

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vládou nařízené zrušení vánočních trhů kvůli epidemii covidu-19 podle ředitele hradeckého Muzea východních Čech Petra Grulicha vážně ohrozí další udržování české tradiční lidové kultury a řemeslných tradic.

Článek

Lidoví řemeslníci jsou na vánočním prodeji existenčně závislí a kompenzace od státu jim ztráty nenahradí. Zrušení trhů je podle ředitele nepromyšlený krok. Grulich to dnes uvedl v otevřeném dopise ministrovi kultury v demisi Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD).

Muzeum východní Čech, jehož zřizovatelem je Královéhradecký kraj, plánovalo od pátku do dneška 32. ročník adventního řemeslného trhu s asi 60 lidovými výrobci. Po čtvrtečním vydání vládního nařízení mělo na zrušení trhu jen několik hodin. Kvůli epidemii se trh nekonal ani loni.

„Není možné dále pokračovat v těchto nepromyšlených akcích, jejichž autoři s trestuhodnou neznalostí poškozují to, co má Česká republika naopak rozvíjet a chránit jako své rodinné stříbro,“ uvedl Grulich v dopise. Jako veřejná instituce se muzeum podle něj odmítá vydat cestou přejmenování trhy na farmářské, které zakázány nejsou. „Stejně tak pomíjím skutečnost, že zatímco trhy pod širým nebem jsou zakázány, lidé se nadále mohou tísnit na sportovních utkáních a v obchodních centrech,“ uvedl Grulich.

Loňské a letošní zrušení trhů podle něj bude mít celospolečenský dopad do ochrany kulturní dědictví země, jehož nedílnou součástí jsou i lidová řemesla. Řemeslníci, mezi něž patří například držitelé titulů Nositel tradice lidového řemesla, Mistr rukodělné výroby či nositelé tradic zapsaných na seznam UNESCO, jsou podle Grulicha velice často závislí na konání akcí typu adventních či jiných řemeslných trhů a jarmarků. „Právě pro tyto akce často připravují značnou část své produkce a z prodeje pak další část roku žijí,“ uvedl.

Nemožnost odbytu vede podle Grulicha k hrozbě rozpadu celé soustavy domácí rukodělné výroby. „To se týká například ruční výroby vánočních perel, jež je českým nehmotným statkem světového dědictví UNESCO,“ uvedl. Řemeslné trhy jsou podle něj místem, kde se významně přenášení lidové tradice a řemeslné postupy na veřejnost. „Zde často přeskočí ona jiskra, která způsobí přenos této tradice a řemesla dál,“ uvedl.

„Zákaz adventních trhů v loňském i v letošním roce těžce ohrozil další udržování české tradiční lidové kultury. Ať již kvůli zastavení popsaného přenosu, tak kvůli uvržení nositelů tradic do existenční krize a izolace,“ napsal Grulich ministrovi kultury. Připomněl, že adventní řemeslné trhy nejsou o prodeji svařeného vína a ponožek.

Ministra a jeho úřad Grulich požádal, aby se zasadili o pomoc nositelům tradičních lidových řemesel a o to, aby příští vládou přijímaná protiepidemická opatření problém vnímala.

Reklama

Doporučované