Hlavní obsah

Botanická zahrada v Liberci pomohla navrátit vzácný lomikámen na Riegrovu stezku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Botanická zahrada v Liberci pomohla navrátit na Riegrovu stezku u Semil vzácnou rostlinu, lomikámen trsnatý vlnatý. Jde o endemický poddruh, který se kromě Pojizeří vyskytuje jen v Chráněné krajinné oblasti České středohoří.

Článek

Lomikámen trsnatý vlnatý je veden jako kriticky ohrožený, řekl dnes ČTK ředitel zahrady Miloslav Studnička.

Pro libereckou botanickou zahradu nejde o první takový úspěch. „Před lomikamenem jsme takto prospívali kriticky ohrožené, skoro vymřelé, tučnici české (Pinguicula bohemica). To je masožravá rostlina rostoucí na celém světě jenom v Čechách, a sice v Libereckém kraji na jediné poslední lokalitě,“ dodal Studnička.

Lomikámen trsnatý vlnatý (Saxifraga rosacea subs. steinmannii) roste na Riegrově stezce na skalním amfiteátru zpřístupněném lávkou pro pěší, v místě zvaném Galerie. Na jeho drastickém úbytku v této lokalitě se projevila suchá horká léta, která mu nesvědčí. V jednu chvíli tam byly podle Studničky poslední dva plodné trsy a dva nedospělí jedinci. „Zanikly i všechny rostliny vysázené na opačném břehu na vhodné skály při pokusu posílit tamní sporadický výskyt,“ uvedl Studnička na webu zahrady.

Biotop na Riegrově stezce se podařilo zachránit díky rostlinám vypěstovaným v areálu liberecké botanické zahrady. O pomoc byli podle Studničky požádání před deseti lety. „Roku 2020 posloužily rostliny z botanické zahrady k výsadbě zpět na původní lokalitu - Galerii. Tento měsíc byla provedena revize a výsledek je potěšující,“ uvedl Studnička. I přes horké a suchá léto se podle něj rostliny dobře uchytily a zesílily. „Nyní je na lokalitě 22 zcela životaschopných exemplářů, z nichž již část plodila a rozesela svoje semena,“ dodal.

Pěší naučná Riegrova stezka je dlouhá 3,5 kilometru a vine se údolím Jizery ze Semil do Podspálova, patří mezi oblíbená turistická místa v regionu. Lidem slouží od roku 1909. Cesta je zčásti vylámaná ve skále a prochází čtyřmi tunely. Stavěla se tři měsíce a střelmistři použili přes 300 kilogramů dynamitu. Šest týdnů odborníci vrtali 12 metrů dlouhý tunel a ve výšce 5,5 metru nad řekou vztyčili 77 metrů dlouhou visutou galerii se železným zábradlím.

Reklama

Doporučované