Hlavní obsah

Česká Lípa chce za rok otevřít nový skatepark, současný je ve špatném stavu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Česká Lípa chce za rok otevřít nový skatepark, ten současný u Sportareálu je ve špatném stavu. Radnice plánuje vybudovat nový areál na louce mezi Základní školou Špičák a protihlukovou stěnou v Purkyňově ulici.

Článek

„Na sportovišti budou prvky nejen pro skateboarding, ale také pro stále oblíbenější parkour. Nyní se zpracovává prováděcí projektová dokumentace, soutěž na zhotovitele stavby chce město uspořádat na jaře příštího roku,“ informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Skatepark v České Lípě vybudovali v roce 2005 za přispění dotace z programu prevence kriminality. O rok později přibyla k plechovým překážkám minirampa a park prošel rekonstrukcí. Původně byl skatepark před Sportareálem v místech, kde je dnes parkoviště v Barvířské ulici. Na současné místo za Sportareál blíž k silnici I/9 ho přesunuli v roce 2013. Plechové překážky tehdy opravili a natřeli speciálním nátěrem. „Skatepark vedle zimního stadionu už ale nevyhovuje a ani plechové překážky nejsou v dobrém stavu,“ doplnila mluvčí. Proto se město rozhodlo vybudovat areál zcela nový.

Projekt nového areálu zpracovává firma U/U Studio Praha. „Máme už podanou žádost o stavební povolení. Jakmile bude hotová prováděcí projektová dokumentace, vyhlásíme soutěž na zhotovitele stavby. Pokud vše dobře půjde, skatepark začneme stavět do poloviny příštího roku. Už na podzim by si tak jezdci mohli užít nového skateparku. Věřím, že vše stihneme ještě za dobrého počasí,“ řekl místostarosta Martin Brož.

Nové sportoviště bude rozdělené do dvou částí. Větší bude sloužit jako skatepark a menší jako plocha s překážkami na parkour. Aby si jejich návštěvníci navzájem nepřekáželi, budou obě místa oddělena zelení. Ve skateparku bude místo pro začátečníky i pro pokročilé. Projekt počítá s betonovými překážkami, které jsou odolnější než ty plechové. V areálu ale nebude chybět ani základní sociální zázemí, lavičky, odpadkové koše nebo nové osvětlení.

„Jezdci, kteří využívají současný areál skateparku, se na nás obraceli a prosili nás o jeho obnovu. Zároveň si uvědomujeme, že ve městě chybí hřiště pro starší děti, proto jsme vyslyšeli přání rodičů, ale i Domu dětí a mládeže Libertin a rozhodli se nový skatepark postavit. Věřím, že potěší všechny, že s ním budou skateři i parkouristi spokojení, a že se stane oblíbeným místem pro smysluplné trávení volného času mladých Českolipanů,“ dodala starostka Jitka Volfová.

Reklama

Související témata:

Doporučované