Hlavní obsah

Dopravní uzel pod viaduktem v Liberci čeká modernizace ještě letos

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Liberec.

Reklama

Frekventovanou dvojitou křižovatku pod viaduktem v Liberci s přidáním dalších jízdních pruhů čeká modernizace ještě letos. Radnice za to zaplatí téměř 15,8 milionu korun bez DPH.

Článek

Práce začnou zřejmě v září a skončí v listopadu. Modernizace křižovatky se bude podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) dělat za provozu.

„Bude průjezdná, ale samozřejmě bude průjezd po dobu stavby omezen,“ řekl.

Dopravní uzel v ulicích Švermova, Žitavská a Jungmannova tvoří dvě krátce za sebou umístěné světelné křižovatky pod dálničním průtahem a železničním viaduktem s dvěma až čtyřmi jízdními pruhy. Denně tudy projede přes 10.000 aut. Jde o jedno z dopravně nejzatíženějších míst ve stotisícovém městě. Cesty z křižovatky vedou na průtah, k soudu a dál do centra města, k vlakovému a autobusovému nádraží a do čtvrtí Růžodol a Františkov. Jde i o spojnici využívanou při cestě do průmyslové zóny Jih.

Firmu, která stavební úpravy provede, hledalo město v soutěži dvakrát. Napoprvé se letos na jaře nikdo nepřihlásil, napodruhé podala nabídku alespoň jedna firma - Eurovia. „Právě dnešní turbulentní trh s cenami stavebních materiálů a vysoká míra inflace mohly být důvody, proč se potenciální dodavatelé do původní soutěže nepřihlásili, protože jim to zkrátka ekonomicky nevycházelo, aby se vešli do maximální ceny zakázky,“ uvedl Šolc. Za modernizaci křižovatky nechtěla radnice původně zaplatit víc než 13,5 milionu korun bez daně, nabídka Eurovie je zhruba 2,4 milionu nad touto částkou.

Zásadní chystanou úpravou je přidání dvou jízdních pruhů v Žitavské ulici, v úseku od tramvajových kolejí pod viaduktem v Hanychovské ulici ke křížení se Švermovou ulicí. Je to jediný úsek v tomto dopravním uzlu, kde je po jednom pruhu ve směru jízdy. Nezřídka se tak stává, že stojící auta blokují provoz na tramvajové trati. Pruh přibude i pro nájezd na průtah z Jungmannovy ulice a jiné uspořádání budou mít jízdní pruhy ve Švermově ulici. Nyní tam jsou pro každý směr dva, nově to budou tři ve směru od Františkova a jeden v opačném směru. Celková délka upravovaných úseků silnice je skoro čtvrt kilometru.

Reklama

Související témata:

Doporučované