Hlavní obsah

Hvězdou zahajovacího koncertu festivalu Lípa Musica bude sopranistka Kněžíková

Foto: televizeseznam.cz

Kateřina Kněžíková.

Reklama

Hvězdou zahajovacího koncertu 21. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica bude sopranistka Kateřina Kněžíková, na festivalu se představí poprvé.

Článek

V programu Koncertu pro Liberecký kraj, který se 23. srpna uskuteční v libereckém divadle F. X. Šaldy, zazní ukázky z oper Mozarta, Donizettiho, Gounoda a Čajkovského. Spolu s Kněžíkovou se v doprovodu orchestru PKF–Prague Philharmonia představí mladý tenor Daniel Matoušek.

Organizátoři už zahájili předprodej vstupenek na zahajovací koncert v cenách od 600 do 1400 korun, k dostání jsou ve festivalové pokladně a také online na www.lipamusica.cz. „Původně jsme uvažovali, že příští ročník zahájíme nezvykle a velkolepě pod širým nebem na náměstí před libereckou radnicí ve stylu letních operních galavečerů, nakonec jsme se z technických důvodů rozhodli zůstat v libereckém Divadle F. X. Šaldy,“ doplnil ředitel festivalu Martin Prokeš.

Kněžíková je podle Prokeše jednou z nejperspektivnějších pěvkyň mladé generace. Vedle opery se stále častěji věnuje koncertnímu repertoáru, v němž dosahuje úspěchů nejen doma, ale převážně v zahraničí. Věnuje se interpretaci barokních a klasicistních děl, operám 19. století i soudobé hudbě. Stěžejním repertoárem pěvkyně jsou díla českých autorů Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů nebo Leoše Janáčka a písňová literatura. Je kromě jiného laureátkou ceny Classic Prague Awards 2018 za nejlepší komorní výkon a Ceny Thálie 2019 za mimořádný jevištní výkon.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Jubilejní 20. ročník, který skončil v pátek 19. listopadu, nabídnul dvě desítky koncertů a doprovodných programů včetně mistrovských kurzů a osmého ročníku pěvecké soutěže Lípa Cantantes na 16 místech Libereckého a Ústeckého kraje i v saském pohraničí. Uměleckým garantem jubilejního ročníku byl jeden z nejvýznamnějších komorních souborů současnosti – Pavel Haas Quartet, který se představil hned ve třech festivalových projektech.

Reklama

Doporučované