Hlavní obsah

Instalace radaru na okraji Liberce pomohla, řidičů překračujících rychlost ubylo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Na okraji Liberce v Hejnické ulici po instalování radaru výrazně poklesl počet řidičů, kteří tam překračují povolenou rychlost. Dříve ji podle primátora Jaroslava Zámečníka nedodržovalo 90 procent řidičů, nyní deset procent.

Článek

„Díky radaru se to se přesně otočilo. Devadesát procent vozidel jede řádně podle pravidel silničního provozu, to znamená padesátkou (50 km/hod), a jenom deset procent tuto povolenou rychlost překračuje,“ řekl primátor.

Radar v Hejnické ulici v Krásné Studánce je od října. Vedení radnice ho tam dalo umístit na základě týdenního měření z letošního května, kdy povolenou rychlost nedodrželo 92 procent řidičů aut, kteří tudy jeli. Jeden z nich ji překročil dokonce více než trojnásobně, když jel rychlostí 156 kilometrů v hodině. Jde o bývalou silnici první třídy 13, která vede zastavěným územím a kde jsou na tříkilometrovém úseku v mírném klesání dlouhé rovné úseky. Denně tudy projede zhruba 6000 aut.

Nový radar poblíž restaurace U Medvěda má zatím jen informativní charakter a řidiče tak pouze upozorňuje, aby zpomalili, pokud překračují povolenou padesátikilometrovou rychlost. Podle primátora ale dál platí, že město chce pořídit radar pro úsekové či bodové měření, který by umožnil i vybírání pokut od řidičů, kteří povolenou rychlost překračují. Možná ale bude na jiném místě než v Hejnické ulici. „Tento radar už splnil co očekáváme. Je možné, že v dalším kroku umístíme ten zamýšlený radar na jiné místo,“ dodal Zámečník.

V Liberci zatím není žádné místo s radarem, který odesílá záznamy o přestupku do přestupkového systému. Ve stotisícovém městě je jen několik preventivních radarů, které na překročení rychlosti upozorňují, ale sankce řidičům nehrozí.

Reklama

Související témata:

Doporučované